Mă uit la ea! O privesc și practic văd cum crește, sub ochii mei. Boțul de om de acum 9 ani aproape că s-a transformat într-o adolescentă. Nu știu cum și când am clipit si a ajuns de la mersul de-a busilea la a fi aproape cât mine de înaltă… Nu mai spun că deja îmi poartă hainele si încălțările, iar de la anul cred că ce port eu îi va fi rămas deja mic, ei. Mă bucur când văd că încă se copilărește si încă îi mai plac jucăriile (doar Lego-ul, mai bine zis) și mă îngrijorez când îmi spune că vrea haine de la Zara, că îi dorește blugi evazați sau încălțăminte cu platformă. Practic Stiu că etapa asta este normală, dar a venit parcă prea repede.
Mi-e dor să fie mică, pufoasă si să încapă toată între două brațe de-ale mele! Mi-e dor să mai doarmă pe pieptul meu și să îi simt respirația reglându-se pe ritmul bătăilor inimii mele! Mi-e dor să o mai plimb în Manduca! Mi-e dor să-și mai dorească să umble îmbrăcată în rochie de prințesă prin tot Disneyland-ul și prin tot Parisul! Aș vrea să repetăm experiența asta și promit că n-o s-o mai cert și n-o să-mi mai pese dacă se uită lumea ciudat la ea și la noi, pe stilul ce caută Rapunzel cu metroul prin Paris?
Să mai spun și că săptămâna trecută a fost plecată în prima tabără din viața ei si că am stat cu inima cât un purice de grija și de dorul ei, iar ei i-a plăcut atât de mult, încât abia așteaptă să plece din nou? O simt așa ca pe un pui căruia deja i-au crescut aripile și care vrea să zboare din ce în ce mai sus și mai departe de cuib, din ce în ce mai independent…
N-am reușit să mai aștern un gând pe foaie…fie ea și virtuală, de luni de zile. Multe lucruri s-au schimbat în ultimul timp, printre care și job-ul meu, motiv pentru care acum am și mai puțin timp, ca înainte, pentru gânduri și foi. Dar nu despre asta e vorba! Astăzi, cum necum a trebuit să găsesc un răgaz să scriu, pentru că astăzi este despre ea – despre Thea mea.
Astăzi, mai exact la 10:41 Theulica a împlinit 6 ani. 6 ani de gâzulie zurlie, 6 ani de bucurie și fericire. Așadar, în această zi specială nu pot decât să îi doresc și aici, în primul rând, să fie sănătoasă și ocrotită de rele, apoi să crească mare, mare, până la soare, să ajungă să aibă o viață lungă și plină de amintiri minunate, peste care să privească cu bucurie la bătrânețe. Apoi îi doresc să fie mai puternică, la propriu, în sensul că tare mi-aș dori să mai adune niște kilograme în plus peste cele 18, care în lumina evenimentelor recente probabil că au rămas doar vreo 17… Aș vrea să n-o mai sufle vântul pe stradă și să nu o mai răpună, atât de ușor, toate virusurile, bolile și bolișoarele. Să o văd că se face și ea amazoană, ca soră-sa și că doboară orice virus inamic, în maxim 2 zile. În rest, îi doresc să fie fericită, să se bucure de tot ce își dorește de la viață și să păstreze mereu spiritul vesel pe care îl are acum, steluțele din privire și bucuria lucrurilor simple. Să mă lase să îi fiu mereu alături și aproape, pentru ca a fost, este și sper ca va rămâne, în continuare, cel mai lipicios copil al meu. Pentru că așa cum se bucură ea când strigă ,,Maaaaaami!” și îmi sare de gât nu se mai bucură nimeni și pentru că atunci când o cuprind în brațe, cât e ea de mică, împreună cu soră-sa, îmi umplu sufletul de fericire și dau sens existenței mele!
Cam atât am avut de spus pe ziua de azi, la modul cât se poate de succint, în condițiile date. Mă bucur că măcar le am lângă mine săptămâna asta, deși cauza acestui fapt nu a fost tocmai bună…dar vorba aia, fă rai din ce ai! Pentru mine chiar e rai că sunt alături de mine zilele astea și nu stau fără ele. Ideea este că, în mod normal, ar fi trebuit să fie la școală, dar, în realitate, săptămâna asta sunt acasă, cu scutire medicală cu tot. Bine, Thea e acasă deja de vreo 2 săptămâni și jumătate, că întâi a avut ,,superba” boală gură-mână-picior, boală de care nu auzisem în viața mea până să am copii, dar după faza cu liliecii, guvizii și alte minuni, despre care am aflat pe firul cronologiei după această boală, nimic nu mă mai surprinde… Revenind, cum spuneam, întâi a avut gură-mână asta (dubios rău și numele) apoi peste, că nici măcar nu îi trecuse a mai compilat 1-2-3 chestii…teoretic virusuri, care efectiv au rapus-o cu febra vreo 5-6 zile și, în plus față de toate cele, i-au mai apărut și niste pete pe picioare, ca niște vânătăi, de la care eu m-am speriat foarte tare, pentru că suprapuse peste starea febrilă m-au dus cu gândul la ceva reacții meningeale. În acest context, ne-am petrecut mini vacanța de săptămâna trecută, cea cu zilele libere de Sfântul Andrei și Ziua Națională, nu făcând turul târgurilor de Crăciun, cum am văzut pe la alții (ceea ce sincer mi-ar fi plăcut și mie să fac), ci făcând turul spitalelor și al secțiilor de pediatrie, preponderent pe la Regina Maria. Cum ar veni zilele alea n-am facut abuz de mâncare, băutură și petreceri, ci abuz de abonament la Regina Maria. Bietul abonament a fost maxim de abuzat și a început să tușească facturi, practic cred că în câteva zile am reușit să mai decartam încă o dată și ceva valoarea abonamentului pe 6 luni. Dar, în fine, nu mai contează, important este că acum este mai bine, chiar daca este acasă și nu s-a întors încă în colectivitate. Egoismul meu se umflă, că mă pot bucura doar eu de ele zilele astea…
Pentru că timpul este scurt și ma apasă peste degete și taste, o sa mă opresc aici.
LA MULȚI, MULȚI ȘI NENUMĂRAȚI ANI CU SĂNĂTATE ȘI FERICIRE THEUCA!!! TE IUBESC și îți mulțumesc pentru cei 6 ani de fericire pe care ai ales să mi-i dăruiești, până acum și sper să îți fiu alături cât mai mulți ani din cei care vor urma!
În ultima perioadă nu prea am mai apucat să scriu, pentru că tot timpul meu a fost împărțit între alergătura cotidiană cu copiii, job și amenajări…interioare. Când spun ,,amenajări interioare” nu sunt deloc metaforică și nu mă refer la introspecții, meditații sau ceva atât de popular, în ultimul timp, precum ,,rezoluțiile de sfârșit de an” sau ceva asemantător. NU! Eu când spun ,,amenajări interioare” mă refer la cărat mobilă veche, șmotruit prin toată casa, montat cu cele două mâini ale mele și ale altora (și, pe alocuri, când a fost nevoie și câte un picior) mobilă, șurubel cu șurubel, așezat noua mobilă și mai ales, ce ,,îmi place mie mai mult și mai mult”, așezat haine în dulapuri și sertare, timp de câteva zile în șir. Cam așa au arătat ultimele mele două săptămâni, iar înainte de aceste două săptămâni de început de an, au fost cele două săptămâni marcate de sfârșitul de an, Sărbători, aglomerație și încununate din belșug cu muci, viroze, tuse și alte astfel de ,,minunății”. Deci, cumva, pare foarte firesc că n-am avut timp absolut deloc și de ,,amenajari interioare” pentru persoana mea, adică n-am avut timp nici să-mi ascult gândurile din cap, darămite să le mai și aștern pe foaie… Ce contează cel mai mult, este că per total, neavând totuși timp să analizez lucrurile în profunzime, mă simt fericită și împlinită. Oricum, am eu o vorbă încărcată cu o nuanță de oarecare ironie și mereu o spun, repectiv ,,fericiți cei ce n-au timp să se plictisească”, cu aluzie la faptul că cei care se confruntă cu depresia, au prea mult timp liber… Practic dacă n-ai nicio secundă să stai să te plictisești sau să te gândești, clar n-ai timp nici să intri in depresie… cel puțin la mine așa funcționează. Probabil că de aceea se și recomandă munca fizică celor care au probleme de natură…psihică.
Dar, să revenim la oile noastre sau la ,,amenajările noastre interioare”. 😊 Așa cum spuneam, am început acest an, în forță, nu doar la figurat ci și la propriu, pentru că Eva și-a dorit să îi amenajăm camera ei, în care să doarmă și să își petreacă timp singură. La cei 7 ani și jumătate ai ei, chiar cred că a fost și este, în continuare, un pas foarte important pe care a ales să îl facă. Oricum, această etapă din viața ei a venit la pachet și cu alte preocupări, despre care voi scrie cu o altă ocazie (de-alea cu ,,mi-a zis X la școală că sexy înseamnă și că sex înseamnă și că etc. și etc., motiv pentru care acum citesc această carte:
Legat de amenajarea camerei, am avut noroc că a existat suficient spațiu, aici, în Poiană, unde am putut face asta. Atât la București, cât și aici, până în prezent, ambele fete au dormit cu mine. La București aveau camera/dormitorul lor, dar tot cu mine dormeau. Aici nu aveau un dormitor al lor ci un dormitor al nostru, unde ele dormeau cu mine. Acum au și aici un dormitor și o cameră doar a lor, unde, deocamdată doarme doar Eva, singură, Thea dormind, încă, în aceeași cameră cu mine, dar în patul ei. Amenajarea camerei a durat, în total, cam două săptămâni. Întâi am comandat mobila, care a venit încă de anul trecut și pe care am depozitat-o într-o camera, așteptând momentul în care aveam unde să o montăm. Apoi a trebuit să golim una din camerele de la ultimul etaj și să cărăm de acolo toată mobila antică și vai de ea, care se afla în această casă. Apoi a trebuit să facem curat după toată cărătura, apoi să montăm noua mobilă, apoi din nou curat post montare și în cele din urmă să așezăm lucrurile în noua mobilă. După o ultimă tură de curățenie pot spune că, în sfârșit, simt că e totul ok și am sentimentul ăla de a respira ușurată că ce bine și ce ordine și ce frumos este în noua cameră. Aproape că, pentru prima data în ultimii 5 ani, aș putea spune că încep să mă simt ,,ca acasă” în această casă din Poiană… Să sperăm că, o dată cu înfiriparea acestui sentiment al meu nu va trebui să ne mutăm subit, din nou și de aici, pentru că de prin 2009 încoace, pare că suntem atinși de această ,,profeție”: cum amenajăm/renovăm o casă/apartament, cum trebuie să ne și mutăm. În ultimii acești 13 ani (poftim noroc!) am amenajat 3 apartamente și după ne-am mutat. Acum am amenajat această casă, care nu este a noastră, care este foarte veche și are nevoie de foarte multe renovări și îmbunătățiri, dar nefiind a noastră ne-am ferit să investim în ea. Iată că, în cele din urmă, am făcut ceva investiții, deloc ieftine (în ziua de azi nici mobila de la Lidl sau Ikea nu mai este ieftină). Sper ca acest lucru să nu fie, din nou, un trigger care să declanșeze o nouă mutare, pentru că sincer, nu mai suport! Am și zis că nu mai vreau să mă mut decât cu condiția ca următoarea mutare să fie într-o casă pe pământ, cu curte și priveliște spre munți, casă care să fie proprietatea noastră, în județul Brașov, că în București avem apartamentul nostru, frumos și cu trudă amenajat, care stă… gol. M-am săturat, până peste cap, de mutări și amenajări! Vreau să rămân doar cu alergătura cotidiană, care nici aia nu e puțină, absolut deloc! Mai nou după ce că fac drumul Poienii să le iau de la grădi și școală, îl mai fac și ca să le duc fie la balet, fie la gimanstică ritmică, fie la dentist, fie la schi, fie la și fie la, astfel că am ajuns să am, nici eu nu mai știu câte joburi, bine-nțeles neplătite, în afară de cel clasic de la care nici nu sper să îmi mai apuc pensia…😊
O dată cu amenajarea camerei Evei m-am trezit că mă confrunt și cu niște mixt feelings… Pentru că, deși m-am bucurat de mutarea Evei ,,la” camera ei, acest eveniment m-a făcut totuși să realizez cu o ușoară teamă și cu o panică ceva mai mare că a crescut și că începe să își dorească să se desprindă de mine… Când mă așez noaptea în pat, lângă soră-sa și văd patul ei din cameră, rămas gol, mi se pune un nod în gât. Deși știu că este în aceeași casă cu mine, la doar un etaj distanță, îmi este, totuși, greu să accept că nu mai este la o aruncătură de braț distanță de mine și că nu o mai pot privi după ce adoarme… Pentru mine, cel mai minunat și savuros moment al zilei este să le privesc chipurile angelice seara, după ce adorm. Acela este momentul cu cea mai intensă plenitutdine din viața mea, momentul în care mă simt, ca într-o rugăciune, recunoscătoare pentru tot ceea ce sunt și pentru tot ceea ce am primit! Așa că, acum îmi e puțin mai greu să îi spun noapte bună, să o pup, să o îmbrățișez și să o las singură în camera ei. Știu! Așa sunt eu mai ,,defectă”, poate, decât alte mame și când spun asta chiar nu vreau să judec pe nimeni (nici măcar pe mine, pentru că am atâtea alte ocazii să fac asta). Știu că sunt copii care dorm singuri în camerele lor de când se nasc și există studii care spun că așa e cel mai bine, precum există și studii conform cărora cosleeping-ul ar fi mai sănătos. Eu, însă, nu m-am bazat atât de mult pe studii în viața mea de părinte, ci mai ales pe instinct și pe ceea ce am simțit. Și, în continuare, cred, cu tărie, că a fi mama este mai mult și mai mult despre a fi și despre a simți! Încă de când iei decizia de a deveni mama, cred că cel mai bine este să o iei sau nu, strict dacă SIMȚI să faci asta. Deci clar, pentru mine, a fi mama este despre a simți din adâncul ființei tale cum țâșnește un izvor de iubire, care vrea să iasă afară și să se reverse necontenit și necondiționat către o ființă care nu îți aparține, dar căreia îi vei aparține pe veci…
Așadar, da, sunt plină de mixed feelings legate de mutarea Evei ,,la” camera ei! Recunoștință pentru că a ajuns la etapa asta, bucurie că e curajoasă și doarme singură acolo, chiar dacă știu sigur că uneori, mai ales atunci când visează urât, ar avea nevoie să îi fiu alături, panică pentru că uneori mă trezesc noapte și mă acomodez greu cu gândul că nu e și ea lângă mine, dor de clipele când era bebelaș, clipe care au zburat atât de repede… Și uite așa nici nu aș putea să enumăr sau să identific foarte clar tot ceea ce simt sau toate trăirile mele, legate de mutarea ei. În mod clar, încă savurez momentele cu Thea, care doarme tot cu mine în cameră. Deși mă trezește des, peste noapte și uneori mă supăr pe ea că ziua sunt zombie și nu mă lasă nopțile să dorm, totuși mă bucur că la 5 ani, ea e încă mică și îi place să se cocoloseașscă sub pătură, în căldura brațelor mele și că ăsta e primul lucru pe care îl face, dimineața când se trezește (dar și noaptea când se trezșete și se urcă peste mine în pat, mai îmi aplică câte un cot sau câte un călcâi, strategic, între ochi sau în moalele capului, iar dacă dorm pe burtă se urcă în spatele meu ca un rucsac…cineva știe că duc dorul drumețiilor cu rucsacul în spate 🙂 ). Se pare că după atâția ani de mămicie am învățat să savurez fiecare moment! Chiar dacă uneori mă plâng sau am senzația că parcă mi-ar cam veni să îmi iau câmpii pentru că nu am deloc timp și de ,,eu cu mine”, totuși, am înțeles cât de repede trec toate astea și cât de imposibil de revenit la aceste momente va fi, indiferent de cât de intens și dureros va fi dorul de ele… peste ani și ani..
Copil magic, nu îmi vine să cred că au zburat deja 5 ani alături de tine! Cel mai lipicios copil al meu, care s-a lipit ca un pansament de sufletul meu, exact în locul unde era rana mai adâncă și exact în momentul potrivit! Cel mai energic copil, Big Bang-ul familiei, Mugla din Poiană (adica varianta feminină a lui Mowgli), teroarea pisicii și a cățeilor, cel mai îndârjit și încăpățânat copil, dar, în același timp și cel mai inimos, darnic și sufletist, Thea este definiția dragostei în stare pură! Un dar divin, ca toți copiii! I se potrivește de minune numele Thea, varianta scurtă de la Dorothea, ,,Theon” însemnând în greacă ,,Dumnezeu” iar ,,Doros” – ,,dar”, practic Dorothea însemnând ,,darul lui Dumnezeu”, iar ,,Thea” traducându-se din greacă, în ,,zeiță”… Numele ei mi-a venit așa, ca o șoaptă de la Dumnezeu, în minte, pe când eram pe malul mării, în Grecia și tocmai aflasem că este posibil să fie fetiță. Și nu știu cum, din neant și din senin, fără să caut în vreun fel anume, mi-a venit în minte acest nume, fără să știu la momentul respectiv care ar fi semnificația lui… Cert este că i se potrivește, de minune! Pentru mine este un dar de la Dumnezeu, la fel ca toți copiii mei, un dar ce însuflețește totul în jurul său și care, atunci când își pune mâinile în jurul gâtului meu și îmi spune ,,te iubesc, mami!” mă face să am senzația că zbor și că simt ce gust are cea mai pură dragoste din univers!
Tocmai am primit o porție dintr-asta de dragoste pură, vitamină pentru suflet, când am mers să îi fiu alături la grădi, în momentele în care și-a serbat ziua alături de colegi și de educatoare. De câte ori mă vede, strigă cât o ține glasul ,,Maaaaaaami!”, fuge și se aruncă în brațele mele cum se aruncă bila în popice! În momentele alea, în sufletul meu are loc un spectacol de artificii, simt efectiv că îmi explodează pieptul de fericire, e o senzație care nu se poate descrie în cuvinte, o senzație ce se poate doar simți, trăi și chiar… mirosi! În mod cert fericirea are și miros, pentru mine fiind asociată cu aroma de bebelușo-copiluț! Chiar mă întreb, cu ușoară anxietate, ce o sa mă fac eu când vor crește ele două și nu vor mai fi atât de darnice cu îmbrățișările și nu mă vor mai lăsa să le strâng la piept atât de des. Dar, mai e până acolo, știu că timpul zboară, dar nu vreau să mă gândesc, acum, la asta…
Azi este desprea EA, despre ThEA și încă sunt emoționată după ce am revenit de la grădiniță, de la grupa Theei, unde am sarbătorit-o pe… EA. Pe minunea asta mică de copil, cu lipici în suflet și sclipici în priviri, care tocmai a împlinit 5 ani. Sărbătorirea zilei ei de naștere, în cadrul grădiniței Waldorf, m-a impresionat enorm și mi s-a părut foarte profundă, de-a dreptul magică, făcându-mă să mă felicit, încă o dată, că am ales pedagogia Waldorf pentru fete.
În grădinițele Waldorf, sărbătorirea zilei de naștere se face într-un mod cu totul special. Sărbătoritul se așază pe un scăunel, înconjurat de ceilalți copii, iar educatoarea începe să spună o poveste, totul începând cu cântecelul ,,Vine o poveste, vine de departe, noi mereu o ascultăm…”. Apoi se aprinde o lumânare și se aude o muzică de clopoțel și începe, ca prin magie povestea, în acest caz fiind una specială, cea a Zilei de Naștere. În această poveste, foarte, foarte profundă, se povestește despre copilul suflet care este sus în cer, alături de alți copii suflet, băieței sau fetițe. În jurul lor este numai iubire, lumină, căldură și… îngeri. Corelat cu realitatea grupei, sărbătoritul trebuie să își aleagă dintre colegi un înger, care îl va ocroti și îl va călăuzi în călătoria spre pamânt, spre familia aleasă, de copilul suflet. Apoi povestea merge mai departe și ne spune cum de-odată, copilul suflet simte un dor imens de mamă și îl roagă pe îngerul său păzitor să îl lase să meargă pe pământ, la mama aleasă. Îngerul îi spune că îl va ajuta și că va coborî împreună cu el, doar că o dată ce va căpăta ochi de copil, nu va mai putea să îl vadă pe înger cu ei, dar acesta îi va fi totuși alături în toată călătoria sa pe pământ. Apoi, alături de înger, copilul traversează universul, primind, pe rând binecuvântarea Soarelui, a Lunii și a altor stele, care îi vor lumina calea și îi vor deschide poarta către pântecul mamei. Și aici, povestea este corelată în realitatea grupei și sărbătoritul își alege dintre colegi un Soare, o Lună, iar restul copiilor sunt stele. Sărbătoritul are pe cap o coroană curcubeu, îngerul o coroană de înger, Soarele o coroană cu soare, Luna cu lună, iar restul copiilor poartă niște diademe de stele. Apoi toți copiii se țin de mâini și se învârt prin clasă, simbolizând călătoria copilului suflet către pământ, alături de înger, pentru ca apoi să treacă pe sub o boltă, spre a ajunge în pântecul mamei. Apoi sărbătoritul se asează pe scaun lângă mamă și povestea spune că se aude o muzică magică și că a venit momentul să se nască. Apoi se aprinde câte o lumânare pentru fiecare an al copilului și se întreabă mama ce a făcut copilul la fiecare vârstă. Apoi copilul suflă în lumânari și își pune o dorință, iar colegii îi fac urări și cadouri. Atât de frumoasă mi s-a părut această sărbătorire și atât de încărcată emoțional! Povestea, numită ,,Povestea zilei de naștere”, este aceasta și sper ca într-o zi să găsesc și eu cartea de cumpărat: https://www.librariasophia.ro/carti-Povestea-zilei-de-na%C8%99tere-Voiculescu-Elena-Mery-so-13860.html
M-am bucurat să fiu alături de Thea astăzi la grădi și mă bucur în fiecare zi că m-a ales să îi fiu mamă! Cel mai de preț dar al universului sunt copiii care te aleg să le fii părinte. Pentru darul ăsta, consider că nu poți mulțumi niciodată îndeajuns. Chiar dacă nu ne aparțin, în mod paradoxal, copiii sunt, totuși, cele mai frumoase daruri, din viața noastră!
Acestea fiind zise nu pot să spun decât că ,,Te iubesc minune lipicioasă, cu ochi de viezuraș și îți mulțumesc pentru fiecare clipă, din cei 5 ani din viața ta, pe care mi-ai dăruit-o, prin prezența ta!”. Cuvintele sunt de prisos! Mă îmbăt zi de zi cu iubirea primită de la copii și nu este chip să mă mai reabilitez vreodată, motiv pentru care nici nu găsesc cuvintele potrivte pentru a descrie starea de ,,ebrietate” în care mă găsesc! Pot doar să spun că fericirea adevărată există și ea se măsoară în dimineți în care îmi săriți în brațe, de cum vă treziți și în seri în care adorm privindu-vă pe voi cum dormiți!
E prima oară când scriu un articol direct pe site, nu în Word, nu supus unor ample retușuri si re-editări, așa că e posibil ca acest articol să fie ușor contaminat de incoerență (că la câte belele am avut pe cap și articolul s-a contaminat!). Practic, îl scriu direct aici, pentru că îl scriu la nervi! Nervi că astăzi este 1 decembrie, iar la noi în familie nu se mai termină all the bad shit din luna noiembrie, pare că ne urmăresc și că începem și luna decembrie în același stil. Care stil? Cum care stil? Stilul în care de o lună și mai multe zile, deja, la noi în familie, minim un membru al familiei are o problemă de sănătate și între problemele astea nu avem pauză și o tot dăm dintr-una-ntralta.
Practic, totul a început cu vacanța mirifică a copiilor, programată din 23 octombrie până, inițial in 30 octombrie și continuată, ulterior, forțat, pana in 7 noiembrie. La noi vacanța a început cu varicela Evei. În prima zi de vacanță i-a apărut prima bubă de varicelă (nu chiar ca în calendarul de advent când deschizi un cadou pe zi, dar oricum…). Am avut, totuși, noroc, pentru că a făcut o formă foarte ușoară (cu maxim 10-15 bube pe tot corpul), fără febră și fără tratamente, în afară de uleiuri esențiale aplicate pentru calmare și pentru mâncărime. Nu a rămas nici cu semne, totul ok. În prima zi de școală, evident on-line, învățătorul îi întreba pe copii ce au făcut în vacanță și fiecare răspundea fie că s-a plimbat, fie că a făcut nu știu ce lucruri deosebite. Când a venit rândul Evei, la întrebarea ,,Eva, tu ce ai făcut în vacanță?”, răspunsul ei a fost scurt și la obiect, precum și trist și amuzant în același timp. Eva a zis: ,,Eu în vacanță am făcut varicelă.” Apoi, fix in ziua în care se împlineau 2 săptămâni de la debutul varicelei la Eva, i-a apărut și Theei prima bubiță de varicelă. Încă două săptămâni și cu Thea. Însă, nici de data asta nu aș fi putut să mă plâng, decât că a trebuit și Thea să stea izolată în casă (ca și când nu trăim oricum niște vremuri de cacao cocovido insuportabile), în rest formă ușoară și la ea, maxim 10 bube toate, nu febră, nu nimic. Eu m-am mirat și bucurat în același timp, că au făcut amândouă forme ușoare, pentru că eu am făcut varicela la 17 ani, tot într-o vacanță, aia de primăvară și îmi amintesc, cu groază, fiecare bubă din alea câteva sute pe care le-am avut și fiecare senzație de mâncărime, de îmi venea să mă tăvălesc pe jos și să îmi smulg pielea.
Revenind la șirul nesfârșit de boli, care ne-a urmărit din luna octombrie prin toată luna noiembrie și se pare că a pătruns și în decembrie, pot spune că, în perioada în care au avut ele două varicelă, cam prin ultima săptămână a Evei și prima săptămână a Theei, pe mine m-a luat o ceva, o virozo-entero-covido-something, soră cu Alfa, Beta, Gamma, Delta și alte litere din toate alfabeturile pământului. În prima săptămână, dureri în gât, nas înfundat și totuși curgător, febră, dureri de oase și mușchi, dureri de cap și oboseală, practic toate simptomele care te-ar fi putut duce cu gândul la faimosul ,,guvid”, însă niciunul din teste nu mi-a ieșit pozitiv, nici alea efectuate la domiciliu și niciunul din PCR-urile efectuate la o rețea de sănătate privată. Nu mai insist pe treaba cu ,,Guvid-ul”, ca este un subiect despre care nu îmi face absolut deloc plăcere să ma exprim, un subiect de care m-am săturat! Cert este că, după prima săptămână cu simptomele, mai sus descrise, totul a continuat în a doua săptămână cu stări de greață și… diaree. Na! nu e un subiect plăcut, dar asta a fost realitatea la mine. Nu intru în detalii, după o săptămână au trecut și am rămas pentru încă o săptămână, doar cu nasul neoprit de curgător. Când nici nu apucase bine să sece curgerea mea de nas, a început Eva cu durere de gât și curs de nas… apoi, cumva suprapus peste simptomele Evei a început și Thea… una nouă. După ce terminase cu varicela și abia ce luasem aviz luni, 22 noiembrie, pentru reintrarea Theei în colectivitate, la grădiniță, practic miercuri, după doar 3 zile de mers la grădi, Thea a început să se plângă de dureri de burtă și toată noaptea de 24 spre 25 noiembrie a vomat din oră în oră, fără să facă febră sau să aibă și alte simptome asociate. Îmi amintesc cu exactitate noaptea în care s-a întâmplat totul pentru că, pe lângă faptul că nu am dormit nici măcar o secundă, în aceeași noapte, la ora 1:30 primesc un mesaj de la bancă prin care eram anunțată că suma de 800 de lei a fost trasă din cardul meu de credit pentru o plată la Google Ads. Bine-nțeles că plata nu era efectuată sau autorizată de mine, pentru că între vomele Theei fix de plăți către Google Ads nu îmi ardea mie. Menționez, totodată, că nu am făcut niciodată vreo plată către Google Ads, pentru că nu folosesc acest serviciu nici în scop profesional și nici în scop personal. Dându-mi seama că este vorba despre o frauda, la 1:32 noaptea am blocat cardul de credit și la 1:35 eram în apel în call center, la bancă pentru a verifica situația. Operatoarea mi-a transmis, senină, că pe lângă plata pentru care primisem alerta prin sms și solicitarea de eșalonare a plății în rate, mai existau încă 2 plăți efectuate, pentru care nici măcar nu primisem alertă. De asemenea, m-a anunțat că se vede în sistem că plățile nu fuseseră autorizate de mine, pentru că nu tastasem codul și nu inițiasem eu întregul proces de plată. Și totuși, ele au fost făcute, deci degeaba plătești alerte și servicii de securitate, că hacker knows best. A! mi-a mai zis operatoarea din call center și că se mai încercaseră plăți, cu același card, chiar și după ce eu l-am blocat. Deci, practic, ,,noroc” că vomita copilul și că eram trează la ora aia, că altfel, până dimineață, cardul meu de credit și-ar fi făcut ,, de unul singur, de cap ” , în asemenea hal, încât probabil ar fi atins limita maxim admisă pentru linia de credit. După această experiență, am ajuns la conclzia că, pe viitor, mă voi lipsi de cardul de credit (de pe ăla de cont curent oricum nu are cine, ce să fraudeze, pentru că este în permanență gol, în afară de primele 5 minute după ce a intrat salariul), chiar dacă operatoarea din call center mi-a spus că pot solicita, direct din Home Bank emiterea unui nou card (după blocarea primului), care să îmi fie trimis acasă prin poștă. Oricum deznodământul acestui eveniment încă este în curs de…, în sensul că banca a deschis un dosar de cercetare și teoretic încearcă recuperarea prejudiciului. Eu nu înțeleg de ce doar încearcă și nu mă asigură de recuperare, din moment ce au recunoscut și că se vede în sistem că plățile nu au fost autorizate de mine și în plus mai e și vina lor că nu mi-au dat alerte. Și când spun că nu au dat alerte, chiar nu au dat, nici în aprilie, nici în mai, pentru că după o periere atentă a raportului de tranzacții (aferent cardului de credit), pe anul 2021, am mai descoperit încă trei plăți către Google Ads. În 8 aprilie 200 lei și în mai încă 2 plăți de 76 lei. Niște plăți minore, pe care nu le-am sesizat, pentru că nu am primit nici sms să le autorizez și nici sms să le eșalonez în rate. Foarte frumos, n’est pas? Și după ce că banca nu a putut, încă, să îmi spună dacă voi recupera sau nu banii, mi-a mai dat și indicații prețioase, că să fac o sesizare la Google și să depun și o plângere la poliție, pentru fraudă. Evident am făcut ambele sesizări, atât către Google cât și către Poliție. Rămâne de văzut dacă voi recupera banii, dar eu sunt cam sceptică…
Revenind, deși nu îmi doresc, la șirul de belele: Thea și-a revenit cam pe vineri, după episodul de enterovirozo-colito-whatever. A ieșit cam șifonată din acest episod, în sensul că după ce că la cei 5 ani avea doar 17 kg, după acest episod a rămas doar cu 16 kg. Acum este în proces de refacere, vitaminizare și regim de îngrășare. Când am zis că am scăpat, luni 29 noiembrie a început Eva să se plângă de durei de burtă. Toată ziua a fost deranjată la stomac și a vizitat des toaleta, iar seara a culminat și la ea totul cu vomă. Azi e miercuri și Eva este ceva mai bine, deși se mai plânge din când în când, de dureri de burtă. Am uitat să menționez că intercalat cu Eva, cam de 4 zile așa, a început și Andrei cu dureri de gât și filtre, pardon, nas, înfundat. Și pentru ca totul să fie la fel de aiurea ca în bancul cu ,,și bunica?”, azinoapte a început și mama să se simtă rău și astăzi este la pat, cu stări de greață, dureri de cap și de stomac. Deci, ce pot să mai zic? Sfântul Andrei? ,,Fuse și se duse, la noi în casă nimenea nu petrecuse”. 1 decembrie! La mulți ani România! La mulți ani români! La mulți ani ProTV! și mai ce? Niște sănatate, că e mai bună decât toate și chiar îmi doresc, din tot sufletul, să se termine șirul ăsta de boli, dureri, răceli, covizi, enteroviroze, colite etc. etc. etc. Chiar nu mai suport! Curând mi-o ia și psihicul pe cărări, deși suspectez că el a luat-o primul, de altfel eu chiar fiind ferm convinsă că orice problemă fizică are o cauză psihică. Așadar, psihic și fizic vorbind, decembrie, te rog fii mai bun, nu doar de Crăciun și ajută-ne pe toți să fim bine și sănătoși!
Măgarii care mi-au ieșit în cale, într-o diminteață, în timp ce duceam copiii la grădi și școală și pe care, în ciuda haosului din mașină, nu ,,i-am luat cu mine” pe capotă, să-i duc și pe ei la grădi sau școală (așa cum era să fac cu niște veverițe sau cu o vulpe, în alte zile), pentru că ei erau, deja, educați și civilizați, spre deosebire de alte persoane, prezente alături de mine, în mașină, în acel moment…
Pe cuvânt că ar trebui să fie inclusă și opțiunea asta pentru categoriile de permis auto existente! În afara de A, B, C și ce mai există să mai fie și categoria specială A, B, C + x la puterea -2 * radical din 4. Sau ceva de genul, care să presupună că vei face școala de șoferi, având în permanență, în mașină, în afară de instructor și doi cimpanzei, captivați din junglă, care în loc de tranchilizant să fie injectați cu energizant cu aripi sau ceva ecstasy…
Am permis de conducere și conduc, aproape zilnic, din anul 2004 încoace… De 4 ani și jumătate, însă, de când locuim în Poiana Brașov, conduc mai mult decât oricând, pentru că fac zilnic ,,naveta” între Poiană și Brașov. Cobor și urc drumul Poienii, cu mașina, de minim 2 ori pe zi și de maxim 6 sau 8 ori. Un exemplu concret: dimineața cobor și duc copiii la școală și grădiniță, în Brașov, apoi rămân la birou, după care, la prânz o iau pe Thea de la grădi și urc cu ea în Poiană, apoi cobor înapoi la birou, seara o iau pe Eva de la școală și urcăm, din nou, în Poiană. Asta este varianta light sau varianta medie, dar există și varianta hard core, în care între prânz și seară, Thea are balet și urc, din nou, ca să cobor cu ea și să o duc la balet, ca să urc apoi, din nou, după, cu amândouă. Drumul Poienii are 12 km, de jos din Livada Poștei și până în Poiană. La ăștia 12 km se mai adaugă între 3 si 5 km din Livadă și până la birou sau la școală/grădiniță. Așadar, practic un drum măsoară, în medie, cam 15- 17 km, dacă mai am de mers și pe la magazine, la cumpărături, putem rotunji distanța la 20 km. Înmulțind această medie a unui drum cu două, patru sau șase ,,urcușo-coborâșuri” pe zi ajungem la minim 40 de kilometri pe zi și maxim 120 km. Cel mai elocvent calcul a fost, desigur, cel făcut de computerul de bord al mașinii, că vorba aia, cine sunt eu să mă compar, mai ales la calcule (care nu sunt și nu au fost niciodată punctul meu forte) cu un calculator? Computerul de bord al mașinii a arătat că din 12 septembrie (când am revenit, în țară, din concediu) și pană în 12 octombrie am mai parcurs 1000 de kilometri, la volan, fară să fie implicată altă rută decât cea clasică între Poiană și Brașov.
Așadar, media lunară a kilometrilor parcurși de mine, la volan, este de 700 – 1000 de kilometri. Nu mă plâng, pentru că întotdeauna mi-a plăcut să conduc, iar condusul pe drumul Poienii este o reală plăcere față de „condusul”, dacă ăla se mai poate numi “condus”, prin București. Deja, în București, mie mi se pare că nu mai poate fi vorba despre condus, ci mai degrabă despre o încolonare, permanentă, pe diferite rute sau artere, către o parcare mai apropiată sau mai îndepărtată. Un exemplu clar poate fi, din nou, traseul pe care îl parcurgeam eu de acasă, până la birou, în București. Este vorba despre distanța de la Timpuri Noi către zona Unirii – Casa Poporului /M. A. P. N. În număr de kilometri, sunt doar 3 – 4 km. În timp, însă, această distanță, efectuată cu mașina personală, se întampla să fie parcursă, în medie, între 30 – 40 de minute. Asta era media, acum 4 ani (nu știu care mai e în prezent), pentru că erau și zile (destul de dese) când parcurgeam distanța asta într-o oră. De aceea ajunsesem să mă deplasez cu bicicleta, varianta metroului pe traseul Timpuri Noi-Eroilor fiind foarte greu de suportat, datorită aglomerației din metrou, de la orele 8:00 dimineața, pe direcția dus sau de la orele 18:30, pe direcția de retur. Nu sunt claustrofobă, dar simțeam că încep să devin, în aglomerația respectivă. Cine nu știe despre ce vorbesc își poate imagina niște… picturi pe sticlă sau, mai bine zis, niște „figuri pe sticlă”, toate înspăimântate, storcite și sufocate. Pentru că așa arată oamenii din interiorul unui vagon de metrou, văzuți de pe peron. Așa sau ca murăturile văzute din afara borcanului, deși tind să cred că murăturile sunt ceva mai “aerisite”, în ciuda apei care se toarnă peste ele… Măcar în cazul murăturilor se toarnă apă din exterior, pe când în cazul călătorilor cu metroul, în București, apa este de fapt ,,suc propriu”…
Așadar, revenind la ce ziceam, pot spune că nu duc deloc dorul drumurilor de la București, indiferent de metoda de deplasare despre care am vorbi. Aici, chiar dacă distanța dintre casă si birou este de vreo 5 ori mai mare decât cea de la București, culmea, o parcurg, cu masina personală, de 2 – 3 ori mai repede decât acolo! Adică cei 18-20 de km, îi parcurg în 18 – 20 de minute. Cum spuneam, nu mă pot plânge nici de distanță și nici de durată, iar peisajul pe drumul Poienii este absolut de vis. Ce voiam, să subliniez cu acest articol, este, însă, altceva! Anume, faptul că am realizat, conducând atât de mult și atât de des, cu 2 copii în mașină, că examenul pentru permisul de conducere, precum și școala de șoferi în sinea ei, nu te pregătesc, de fapt, absolut deloc, pentru ceea ce va însemna condusul, pentru o mama, cu 1- 2 – 3 copii în calitate de ,,copiloți”. Testul ăla psihologic este apă de ploaie, combinată cu pipi de arici (nu știu ce am azi cu lichidele și sucurile proprii… o fi de la vremea ploioasă de afară?!?), în comparație cu realitatea condusului cu 2 copii în mașină. Si, să ne înțelegem, când sunt copiii mici, până pe la un an – doi este minunat, este apă de parfum (iar apa?!?)! Apoi, pe măsură ce cresc și mai ales dacă sunt minim 2 copii, condusul devine din ce în ce mai mult apă de toaletă … publică (e clar, s-a stricat instalația)! De ce spun asta? Păi, pentru că atunci când sunt mici, ce pot să facă? Maxim să urle, de la ei din scaun sau scoică, până vomită sau până adorm…depinde de la caz la caz! Dar asta nu e atât de deranjant precum sunt toate isprăvile pe care le pot face când sunt mai mari și mai și vorbesc sau în cazul meu se ceartă, se bat, aruncă cu chestii prin mașină sau deschid ușile mașinii în timpul mersului!
Menționez, din capul locului, că noi am obișnuit copiii să stea DOAR la ei în scaun, DOAR cu centura pusă, în timpul deplasării cu mașina, indiferent de tipul de drum sau distanță. Dacă nu stau cum trebuie sau își scot centura oprim și remediem situația, apoi continuăm deplasarea. În orice caz, mașina nu pleacă de pe loc decât dacă sunt îndeplinite condițiile de mai sus. Cu toate astea, în ultimul timp visez, din ce în ce mai des, la o mașină prevăzută cu… cușcă sau cuști pe bancheta din spate. Sau cu pereți despărțitori…minim 2! Un perete despărțitor între cele două scaune de copii de pe banchetă și unul între partea de banchetă și zona din față a mașinii, cea în care se găsește șoferul, dar acest perete să fie, musai, echipat și cu ceva sistem de antifonare! Iar în continuare, o să încerc să explic de ce spun asta, deși știu ca nu se poate povesti sau zugravi în cuvinte imaginea, și mai ales gălăgia sau zgomotul, la care vreu eu să mă refer. Deși pentru unii este un exercițiu doar de imaginație, pentru mine, faptul că am senzația că sunt șofer pe un transport de maimuțe captivate din junglă (și netranchilizate) în drum spre o grădină zoologică, este o realitate zilnică. De cum se urcă în mașină încep să se certe pe ce muzică ar trebui sa pună DJ-ul (adică tot eu, că sunt 2 în 1 și șofer și DJ și mai ales servior al tuturor nevoilor ce pot apărea pe parcursul deplasării)! Dacă una vrea ceva cealaltă sigur vrea altceva și orice aș alege urlă minim una că nu vrea muzica aia. Spun minim una, pentru că uneori (rar) se întâmplă să mai vreau și eu să ascult ceva în mașină și atunci urlă amandouă că ele vor altceva (fiecare altceva). Apoi dacă țin muzica oprită e chiar imposibil de condus pentru că le aud doar pe ele cum se ceartă sau cum vorbesc amândouă deodată și în același timp pleonastic de simultan cu mine, ambele având pretenția să înțeleg ce vrea fiecare și să le și răspund la amândouă în același timp. În rarele cazuri în care DJ-ul (adică eu) reușește să le mulțumească pe amândouă și nu se cearta pe melodie, atunci zbiară că trebuie să dau muzica mai tare. O dau mai tare! Și mai tare! Nuuuu! Tare de tot! Niciodată nu e suficient de tare! Când simt că începe să îmi ,,curgă timpanul din urechi”, aud (culmea că încă mai aud) ceva din spate! Una din ele, dacă nu amândouă, cum se întâmplă de obicei să vorbească amândouă în același timp, (și, culmea, amândouă cu mine) vrea/vor să îmi spună sau să mă întrebe ceva, dar fără să mă lase să dau muzica mai încet. După multe încercări de a le auzi, cedez și dau muzica pe ,,mute”. Începe o discuție interminabilă de tipul ,,ai văzut nu știu ce pe drum?”, ,,nu!”, ,,de ceeeeeee? ce era, ce făcea, ce, ce și de ce măi mami nu ești deloc atentă să ne spui despre toate elementele vizuale de pe drum? ”, chiar dacă elementele mele auditive și psihologice sunt avariate iremediabil! Tot pe muzică dată la maxim, de obicei muzică din filme Disney, pot oricând interveni și subiecte de genul ,,cine a facut pădurea, soarele, luna, pământul oamenii…a! uite un măgar/veveriță/maaaaaami era să calci vulpea! Acum îmi vine să plâng, că dacă omorai vulpea!!!! Melodia asta din ce film e! Ba nuuuu! Nu e din ăla! Diseară pot sa mă uit la TV? Deeeeee ceeeee n-am voie la TV? Nu mă iubești! Deloc nu mă iubești! Eu o să plec de aici, o să mă duc la o altă mamă! Ia uite, era semafor! Mami ai trecut pe roșu? A, ba nu, era verde! Maaaaami, îmi e foame! Vreau și apă! Cum nu poți să îmi dai biscuiți și apă și să ții și volanul ălă? Hai mai repede cu apa! Aaaaaa! M-am udat! Mi-au cazut biscuiții pe jos! Aveam o pietricică în mână ieri când am plecat de la grădi, unde e pietrica? De ce e ușa deschisă la baletul meu? De ce nu mai merg la baletul vechi? De ce mergem pe drumul ăsta? Vreau înghețată! Mi-e caaaaaaaald! Deschide geamul! Deschide traaaaapa! Vreau geaca jos! Faaaaac pipi/caca! Acuuuum! Ce dacă plouă afară??? Fac pe mine! A! Ai găsit un loc de oprit pe drumul Poienii! Nu mai fac, eu nu fac la boscheți, ca sunt ,,furmici”! Uiteeeeee! Ce era aia? Mai ții minte când…? Cum nu mai ții minte?!? A! Vreau melodia aia care sună așa: lalalalalalalalala! Nu! Nu asta! Aia cu: blalalalalal! Nuuuuuu! Nimic nu înțelegi mami, degeaba cânt eu aici, fiți-ar urechea aia muzicală! AAAAAaaaa! Dă-mi hârtiuța înapoi! E a mea! Ba e a mea! (jbang palme și urlete între ele)…and so and so and so on and on and on!”. Practic n-am cuvinte și taste să descriu și să povestesc toate aceste întâmplări care se petrec… în timp ce eu conduc. Menționez că, în mod miraculos, nicio veveriță, vrabie, codobatură, țiclean, vulpe, porc, măgar, copil, om sau alte vietăți nu au fost rănite în timpul acestei ,,filmări” a realității mele zilnice, de conducător auto combinat cu dresor de grădină zoologică. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că nu am avut incidente de când conduc și sper să nu am nici de aici înainte! Dar, în continuare, cred că școala de șoferi este mult depășită și că nu te pregătește deloc pentru condusul cu copii în mașină. La mine cele de mai sus se petrec și dacă sunt doar cu una în mașină, de obicei cu Thea. Tot ea este cea care în urmă cu un an – doi a deschis ușa mașinii în timp ce conduceam, tot pe drumul Poienii, fix într-o curbă. Deși ușa larg deschisă, am avut noroc că nu venea nicio mașină de pe contrasens și că ea era totuși în scaunul ei și în centură și nu a căzut din mașină. De atunci, ușile din spate stau blocate și nu pot fi deschise decât din exterior. Nu mai trebuie să povestesc cum e dacă se mai întamplă să mai vreau sa port o conversație cu altcineva, pe telefon, care se conectează la boxele mașinii. Chiar n-are sens! Și când mă gândesc că, vorba cântecului ,,a fost o vremea”, când condusul era atât de relaxant pentru mine și obișnuiam, încă, să îmi mai aud propriile-mi gânduri sau să ascult sau fredonez ce muzică îmi doream… Dar nu-i nimic, eu le promit și le ameninț zilnic, că atunci când își vor lua și ele permisul de conducere, o să fac și eu măcar 1% din ce fac ele acum, când conduc eu. Nu de alta, dar măcar să le pregătesc pentru ce va urma când vor avea și ele copii, ca să nu fie luate prin surprindere, ca mine.
Acestea fiind zise, am fugit, că trebuie să merg să o iau pe Thea de la grădi…
De obicei, în fiecare an, ne place să plecăm în concediu, la mare, în Grecia, la începutul lunii iunie, înainte să ia copiii vacanță. Ne planificăm astfel concediul, special, pentru a evita aglomerația sau căldura insuportabilă, care apare în Grecia după această perioadă. Treaba cu evitatul aglomerației ne-a ieșit cu brio și de data aceasta. Am plecat într-o luni, mai exact 14 iunie și nu doar că nu am stat la cozi, în nicio vamă, dar nici măcar nu am fost supuși vreunei testări aleatorii la intrarea în Grecia. Deci până aici toate bune și frumoase! Însă, încă de dinainte să plecăm am avut câteva pățanii care parcă prevesteau concediul ratat, ce avea să urmeze…
Întâi și întâi s-a stricat aerul condiționat la mașina cu care trebuia să plecăm. Asta s-a întâmplat încă de dinainte să plecăm din Brașov. Reparația foarte dificilă, abia s-a realizat, a fost cât pe ce să plecăm cu mașina așa sau cu altă mașină.
Apoi după ce am ajuns, vineri, la București, noi urmând să plecăm de acolo către Grecia duminică spre luni noapte, sâmbătă seara, practic cu o zi înainte, Thea a început, din senin, să manifeste o creștere a temperaturii corporale către 38° – 39°C. A tot făcut, așa, temperatură până duminică seara, când după o zi întreagă în care a fost apatică și a refuzat să mănânce și să bea, la insistențele mele de a bea măcar apă, a vomitat de două ori. Apoi s-a culcat, nu a mai avut temperatură peste noapte. A doua zi s-a trezit bine, fară febră și cu apetit, așa că am decis să plecăm spre Grecia. Mare greșeală!
Pe drum a fost foarte ok. Nu a avut febră, a cerut una alta de mâncare, însă în afară de biscuiți, sărățele și apă nu a vrut să mănânce altceva și nici nu aveam mare lucru la noi, în afară de sandwich-uri. După ce am ajuns, pe seară, în Grecia (Thasos), a continuat să fie ok, iar seara am ieșit la o tavernă unde am mâncat cu toții, iar ea a mâncat niște biban de mare. Apoi am mers la vilă, totul ok, ne-am culcat. A doua zi însă, cand ne-am trezit Thea era foarte apatică. Nici nu voia să se trezească, să meargă la plajă, ceea ce era extrem de neobișnuit la ea, care, în general este foarte energică, nu stă locului nici măcar o secundă și este mereu dornică să facă ceva. Uterior am sesizat că nici măcar în șezut nu voia și nu putea sta, se ,,prelingea” efectiv la orizontală, oricât aș fi încercat să o conving să se ridice. În plus, nu voia să mănânce și nici măcar să bea apă. Nu voia decât să zacă. Dându-mi seama că nu este deloc în regulă ceea ce se petrece cu ea, am decis să mergem la dispensarul din Prinos, ca să o consulte un pediatru. Zis și făcut! Am ajuns în 10-12 minute în Prinos, la dispensar. Acolo, din cauza măsurilor stricte anticovid, nu se putea intra înăuntru. Toată lumea aștepta prin curte. Am mers către intrare și am relatat unui cadru medical care ieșise la ușa dispensarului, ce problemă aveam. Ni s-a spus să așteptam în curte. După aproximativ 15 minute a venit o doamnă doctor pediatru, împreună cu o asistentă. Ne-au dus în curte, într-un container care, în interior, era amenajat special pentru consultații pediatrice, având un birou, un pat, scaune, un cântar, chiuvetă și alte lucruri utile. După ce am relatat, în engleză, situația care ne adusese acolo, au consultat-o pe Thea, i-au luat temperatura, apoi i-au pus o branulă și i-au recoltat sânge, pentru analize. Apoi ne-au rugat să așteptăm, din nou, pe un scaun în curte, rezultatele analizelor. După vreo 20 de minute au venit cu rezultatele și ne-au spus că este extrem de deshidratată și că ne vor trimite cu ambulanța pe continent, la spitalul din Kavala. Pe mine a căzut cerul în momentul ăla și am întrebat dacă nu se poate tratament ambulatoriu. Mi s-a spus că viața ei este în pericol, întrucât analizele au ieșit foarte prost și trebuie să stea câteva zile în perfuzii ca să își revină, așa că, neavând altă variantă, am acceptat. Ca să putem pleca cu ambulanța către spital a trebuit să ne facă atât mie, cât si ei, câte un test rapid covid. Thea, săraca, a făcut îngrozitor de urât la test. S-a zbătut, a dat cu picioarele, dar în cele din urmă au reusit să îi recolteze. Culmea este că în momentul în care i-au pus branulă sau când i-au recoltat sânge pentru analize nu a avut nicio reacție, ceea ce a îngrijorat-o și mai tare pe pediatră și mi-a zis că nu este normal să nu reacționeze la ac în venă. I-am explicat că, probabil, nu a avut nicio reacție pentru că nu i se mai pusese niciodată o branulă, până atunci. Pe de altă parte, pediatra s-a bucurat când a văzut-o atât de reactivă și furioasă la testul rapid pentru covid. După ce am primit rezultatele la testele rapide, negative amândouă, am plecat cu ea, cu ambulanța, spre feribot, către spitalul din Kavala. Eu eram foarte panicată, în ambulanță, mai ales că ea adormea și mă îngrijoram și mai tare când o vedeam așa…inconștientă. Șoferul si ambulanțierul au fost foarte atenți, mă întrebau în permanență dacă suntem în regulă sau dacă nu ne este prea cald sau prea frig, de la aerul condiționat. De asemenea mi-au explicat că o dată ce vom coborî de pe feribot, pe continent, ne va prelua o altă ambulanță care ne va duce la spitalul din Kavala, ceea ce s-a și întâmplat. După ce am coborât de pe feribot, am luat-o în brațe și ne-am mutat în altă ambulanță. Și echipa din această ambulanță a fost la fel de amabilă, ne-au pus centuri de siguranță, atât mie cât și ei, patul pe care era așezată, fiind prevazut cu centuri de siguranță. Mi-au comunicat că în aproximativ 20 de minute vom ajunge la spital, de pe autostradă și exact așa a fost.
La spital ne-au lăsat la camera de gardă de la pediatrie unde a venit o asistentă împreună cu un medic resident. A trebuit să povestesc de la zero tot ce s-a întâmplat. Au consultat-o și ne-au făcut din nou un test rapid covid. Apoi ne-au zis că trebuie să ne facă si test PCR, atât mie cât si ei, ca să ne poată muta pe secția de pediatrie de la etajul 1. Testul ăsta PCR, însă, i-a pus capac Theei. Când a văzut iar bețișorul, de data asta și pentru nas și pentru gât, deși mă chinuiam să o țin, s-a zbătut atât de tare încât i-a ,,zburat” branula din venă și i-a țâșnit sângele pe asistentă. De aici un întreg coșmar: timp de 2 ore pe ceas s-au chinuit să îi pună altă branulă, ea urla, eu o țineam, băgau acul, nu era ok, luam pauza apoi altă venă și de la capăt. A fost horror! Am crezut că leșin, în repetate rânduri. Pană la urmă ne-au trimis sus, pe secție și abia acolo, o asistentă, mai iscusită, a reușit să îi pună branula. Apoi i-a pus și un suport special pe mânuță, pentru a preîntâmpina o altă smulgere, accidentală, a branulei. Biata Thea, după tot acest calvar, a adormit instantaneu. Ne și mutaseră în salon, între timp, un salon cu 6 paturi în care mai era o singură mămică împreună cu o fetiță mai mică decât Thea. Cele două au și fost externate în seara acelei zile, astfel încât peste noapte am rămas doar eu cu Thea în salon.
Am rămas cu ea în spital 2 nopți, de marți dimineață, până joi după amiază. Nu insist prea mult pe derularea evenimentelor în aceste trei zile, însă ceea ce vreau să subliniez este că serviciile medicale grecești sunt cu câteva zeci de ani mai avansate decât cele românești. Nu mă refer neapărat la performanța sau priceperea medicilor, ci mai ales la umanitatea și atenția lor, la curățenia din spital și la tot confortul pe care se străduiesc ei să îl ofere, într-un spital de stat. Practic, ca și servicii medicale, grecii oferă confortul pe care la noi îl găsești la privat, la Medlife, Regina Maria, Sanador, Medicover sau alte spitale particulare. Toaleta se afla în salon și era foarte curată, la fel și dușul unde găseai șampon, săpun lichid și dezinfectant. Și la intrarea în salon se afla un dispenser cu dezinfectant. Hârtia igienică și prosopul de hârtie se aflau, și ele, la locul lor și atunci când parea că sunt pe terminate erau înlocuite cu altele noi. Curățenie se facea, în salon, de 2 ori pe zi, dimineața și seara. Patul pe care stătea Thea era din cel reglabil, cu telecomandă, așa cum am avut la Medlife, când am născut. Echipa medicală, care se schimba cam la 8 ore, de asemenea, extraordinară! Atât medicii cât și asistentele foarte atenți și foarte amabili și umani. Deși nu toți vorbeau engleză își dădeau toată silința să îmi răspundă la orice întrebare pe care le-o adresam. I-au făcut Theei tot felul de analize și îmi explicau de fiecare dată rezultatele. Prin intermediul analizelor au descoperit și că pierde glucoză în urină, motiv pentru care ne-au recomandat investigații suplimentare și, eventual, teste metabolice. Mi-au spus că dacă am fi fost cetățeni greci, ne trimiteau, obligatoriu, la Atena sau la Salonic pentru teste metabolice și investigații suplimentare, care nu se puteau face în spitalul din Kavala. Erau îngrijorați de fragilitatea și greutatea ei, ea având doar 15 kg la o înălțime de 109 cm. A trebuit să le explic, în repetate rânduri, că așa a fost mereu, nu a slăbit acum în urma virozei. În spital a început să și tușească, motiv pentru care în ziua externării i-au făcut și o radiografie la plămâni, care a ieșit ok (dacă nu ar fi ieșit ar fi refuzat externarea). Cu externarea, altă poveste! Abia au acceptat să o externeze, doar pe semnătura și responsabilitatea mea, rugându-mă să îmi iau angajamentul că atunci când vom reveni la noi în țară vom continua cu investigațiile pentru ea. La externare ne-au dat un dosar de 18 pagini cu analizele, observațiile și recomandările lor, dosar pe care încă mă străduiesc să găsesc pe cineva să îl traducă din greacă în română sau în engleză.
A! Era să uit să menționez că secția de pediatrie avea și o cameră de joacă pentru copii, cu jucarii, jocuri, bibliotecă și alte lucruri pentru copii, astfel încât să le facă șederea mai plăcută, în spital. Mâncarea servită copiilor, de asemenea gustoasă, astfel încât după ce ne-am externat, Thea mi-a zis că vrea supă ca la spital. Saloanele aveau toate și câte o icoană frumoasă, pe perete.
Așadar, lăsând la o parte experiența în sine, adică un concediu vai de el, pot totuși să apreciez serviciile medicale de stat de la greci (chiar dacă sper din tot sufletul să nu mai am nevoie vreodată de ele). Mi s-a părut incredibil și că nu au vrut să primească nici măcar 1 € de la noi, deși, ca un român îndoctrinat si prost ce sunt, am încercat să le ofer în repetate rânduri, inclusiv la externare. Au fost de-a dreptul ostracizați și mi-au spus că „it’s forbidden!”. De câte ori mă strigau îmi spuneau „Mom!” așa că acest apelativ o să mă urmărească, o vreme. Theei îi spuneau Thea, pentru că oricum e un nume cu origine grecească. Ba chiar, special pentru ea se străduiau să vorbească în română. Deci, nota 10 plus pentru sistemul medical grecesc!
Acum, câteva sfaturi utile legate de asigurarea medicală de călatorie, în străinătate! Încă de când am mers la dispensar, în Prinos, ne-au întrebat de cardul european de sănătate. Noi nu aveam un astfel de card și abia acum, în urma acestei experiențe, ne aflăm în proces de obținere a acestuia (revin cu detalii mai jos). Însă aveam asigurare medicală, atât noi adulții, cât și copiii, prin Revolut. I-am anunțat pe cei de la Revolut de cum am ajuns la spital cu Thea, în Kavala și au deschis dosar de caz. Au și sunat la spital, iar cei de la spital m-au anunțat că au fost contactați de cei de la asigurare. Buuuun! Părea că totul e în regulă, însă țin să menționez că nici până în prezent nu am recuperat banii de la ei, pentru zilele de spitalizare și pentru serviciile medicale (ambulanțe, transport, feribot etc.). Oricum, costul total pentru 2 nopți de spitalizare, analize, plus transport cu două ambulanțe, feribot etc. a fost de doar 340 euro, ceea ce mi se pare foarte rezonabil, mai ales că serviciile oferite au fost de nivelul unei clinici private din România, unde cu siguranță toate cele menționate, mai sus, ne-ar fi costat mult mai mult. Cei de la Revolut au cerut acces la dosarul medical. L-au primit de la spital, apoi ne-au cerut contactul medicului pediatru din România, care a urmărit copilul de la naștere, ca să se asigure că nu era o condiție preexistentă, de care știam. Ca și cum poți ști dinainte dacă te paște o viroză urâtă care se lasă cu deshidratare masivă. În fine! Apoi, după ce au primit toate cele de mai sus, ne-au spus că ne-au transferat către altă ,,direcție” de la ei, pentru că noi am plătit deja și nu am așteptat să plătească ei. Daaaaah! Logic că am plătit, că altfel nu ne externau și dacă așteptam după ei să plătească, la cât de ,,repede” se mișcă, probabil că eram încă acolo… Deși asigurarea asta pe care noi am platit-o atât pentru noi, cât și pentru copii este făcută prin intermediul Revolut, la o firma de asigurare din Marea Britanie, se pare că nu e bună de nimic. Acum cică analizează factura de la spital. Deci birocrație mai multă decât la noi! Dar pentru mine nu e vreo mirare, am pățit la fel și cu Allianz Țiriac, în 2016, când tot în Grecia fiind, gravidă cu Thea am mers să fac o ecografie pentru că aveam niște probleme și deși am plătit ecografia 100 de euro, pentru că am cerut chitanță (fără chitanță m-ar fi costat 80 de euro, că așa e la greci..), cei de la Allianz au refuzat să deconteze spunându-mi că ecografia am făcut-o la cererea mea. nu la recomandarea vreunui medic… Deci, practic, asigurările astea sunt făcute doar spre profitul lor, că dacă ai nevoie, trebuie întâi să aștepți o recomandare și apoi să apelezi la serviciul medical, cu alte cuvinte poți să și mori, dar doar să ai recomandare prealabilă. Așa că, pe viitor, o sa ne facem Cardul European de Sănătate, care se obține în mod gratuit de la Casa de Asigurări de Sănătate din România și este valabil 2 ani. Prin intermediul lui ai access gratuit la servicii medicale de stat, din Europa. Dacă am fi avut acest card nu ar fi trebuit să plătim nimic și totul s-ar fi decontat prin casa de asigurări din România către sistemul de sănătate al Uniunii Europene. Pentru cei interesați, pentru obținerea acestui card sunt necesare: o poza sau un scan după cartea de identitate și o poza/scan după adeverința de salariat/contribuabil la sistemul medical de stat, care se pot depune on-line aici: https://www.casmb.ro/atl_uploads_pf_card_european.php După ce le depui, primești confirmare pe e-mail că s-a acceptat solicitarea și că vei primi cardul prin poștă, în 7 zile lucrătoare. Noi sperăm, sincer, să nu mai avem vreodată nevoie de acest card, dar după experiența cu asigurările private, am zis că măcar să avem și aceste carduri, data viitoare când mai călătorim în Europa, atât pentru noi cât și pentru copii.
Revenind la povestea despre concediu, după ce am externat-o pe Thea joi, ea era ok, însă joi seara a început Eva să facă febră. Vineri am mers un pic cu ele la plajă, pentru că îi promisesem Theei că va merge și ea la plajă, după ce, în spital, saraca stătea mereu și se uita pe geam, din salon și plângea că vrea la plajă. De pe geamul salonului se vedeau fix marea și insula… La plajă însă era foarte frustrant pentru ele: Thea nu avea voie după externare să stea mult nici în apă și nici la soare, iar Eva, la fel, pentru că avea febră. Amandouă își doreau să se joace în apă, dar era ceva de genul ,,uite marea, n-ai voie în ea!”, ,,uite plaja, dar n-ai voie să stai în soare!”. Foarte greu de gestionat situația! Vineri, pe seară, când am văzut că Eva tot face febra, iar Thea transpira de la căldura, ea neavând voie să transpire foarte mult, după ce fusese atât de deshidratată, am decis să plecăm spre România în noaptea ce avea să urmeze. Au plâns fetele când au aflat, am plâns și eu, de ciudă, o dată cu ele și am plecat, cu promisiunea că vom reveni. Practic nici nu mai contează, un concediu ratat, asta e, doar sănătoși să fim! După ce am ajuns în România, cu Thea încă tușind și cu Eva continuând, încă două zile, cu febră 38° – 39° C, am mai stat câteva zile la București și apoi ne-am întors la Brașov, căutând răcoarea. Au urmat alte zile cu Thea ok și Eva cu tuse, iar viroza a ajuns în cele din urmă la Andrei, răpunându-l și pe el, cu febra 39 și câteva zile și cu tuse. Am uitat să menționez că nici pe mine nu m-a sărit această ,,minunată viroză”, eu am tușit cât am stat internată cu Thea în spital, de am crezut că leșin, m-a durut capul vreo două zile, posibil că am avut și febră, habar n-am! Eram atât de preocupată de ea și atât de stresată, încât nu prea am băgat în seama nicicum starea mea, nici n-am mâncat nici n-am dormit zilele alea…pentru mine nu conta decât să fie ea bine!
Cu Thea suntem încă în faza de analize suplimentare pentru glucoza din urină. Sper, din tot sufletul, să fie bine și să nu mai fie nevoie și de alte investigații! Sper să fim bine cu toții și să ne revenim, să ne bucurăm pe viitor de o viață lipsită de astfel de griji și de concedii fără peripeții! Oricum, ăla de a zis că cea mai importantă este sănătatea, mare savant a fost!
7 ani reprezintă un interval semnificativ de timp. Din orice perspectivă ai privi această cifră, ea este una emblematică: cei 7 ani de-acasă, cifră magică, cifra lui Dumnezeu, 7 zile ale săptămânii, cei 7 pitici 🙂 ș.a.m.d.
Pentru mine, în momentul de față, cifra 7 reprezintă cea mai înaltă vârstă pe care a atins-o, unul dintre copiii mei. Deși, aparent este doar un număr, privit din perspectiva descrisă mai sus, este, totuși, un număr foarte important de ani. Practic înseamnă 7 ani de bucurie, condensați într-o minune de fetiță, pe numele ei, Eva. Cineva mi-a spus, odată, că numele Eva își are originea în cuvântul ebraic „hawa”- Ava, care se traduce prin „viață”. Într-adevăr, pentru mine Eva a însemnat viață. Ea este cea care m-a determinat să aleg viața, în cel mai cumplit moment din existența mea…
7 ani! Este greu să rezumi 7 ani în cuvinte… și nici nu îmi doresc să fac asta! Din contră, mi-aș dori să iau toți acești 7 ani și să-i întind, să-i răsfir, să-i absorb prin fiecare por al ființei mele, la infinit și la nesfârșit, să pot să îi deșir și să-i retrăiesc, secundă cu secundă. Da, este adevărat că primii 7 ani din viață se numesc cei 7 ani de acasă și asta, din punctul meu de vedere, dintr-un motiv foarte bine întemeiat! Pentru că, din toată viața de părinte, sunt cei mai dulci ani! Pentru că, în primii ăștia 7 ani din viața copilului tău, te bucuri de privilegiul de a-l avea aproape de tine, mai aproape decât oricând în tot parcursul următor al vieții lui… Totodată, este periodă în care ți se va permite să fii martor la cele mai minunate etape de dezvoltare din viața unui pui de om. Cele 7 minuni ale ființei și ale evolutiei ființei:
1. Momentul în care îi auzi pentru prima dată bătăile inimii și devii conștientă că în tine ființează o minune.
2. Momentul nașterii, când plângi involuntar de fericire, când o cascadă de sentimente și trăiri se revarsă peste tine… și cam atât… că restul nu se poate descrie în cuvinte.
3. Momentul în care puiul de om stă cuibărit la sânul tau și îi simți mirosul de bebe cu lăptic și zahăr și miere si toate chestiile dulci din univers.
4. Momentul în care zâmbește pentru prima data, în somn, cuibărit în brațele tale.
5. Momentul în care spune pentru prima dată ,,mama!” și chiar se referă la tine și, dintr-o dată, capeți un nou sens, în viață.
6. Momentul în care face primii pași, cu mânuțele larg deschise în aer, ca și când ar vrea să cuprindă între ele tot universul, dar, în special, pe tine, către care se grăbește să ajungă, ca și când ai fi singura destinație existentă, a oricărui drum.
7. Toate celelalte clipe, secunde, miimi de secundă sau orice unități de măsură ale timpului, pe care ai vrea să le retrăiești la infinit, alături de puiul tău.
Și-apoi ai clipit și te trezești că au trecut 7 ani de când a respirat prima gură de aer, pe acest pământ. Și îți vine să plângi de bucurie pentru tot ce ai trait, fară să îți dai seama ce ai făcut ca să meriți o asemenea minune în viața ta. Apoi îți vine să plângi de tristețe că cei 7 ani par că au fost, de fapt, 7 secunde și nu înțelegi cum ai fost martor, atât de repede, tuturor minunilor amintite mai sus. Și continui să plângi pentru că nu poți opri timpul în loc sau pentru că nu ai acces la un buton de rewind, pe care să-l apeși, să derulezi înapoi și să poți retrăi fiecare clipă petrecută alături de fărâma minunată, desprinsă din praf de stele, coaptă în interiorul tău la „foc cald” de inimă pulsândă, crescută la pieptul tău și, apoi, 7 ani mai târziu, transformată într-o adevărată domnișoară, cu personalitate unică, ce pare că începe să capete, tot mai mult contururi de…adult.
Deși sunt conștientă că, în ciuda responsabilității pe care le-o poartă, copiii nu aparțin părinților lor, totuși, îmi este extrem de greu să nu mă simt posesivă când vine vorba de ei. În realitate, responsabilitatea nu ne îndreptățește nicicum simțul proprietății asupra copiilor noștri, iar cumva, acest fapt devine cel mai greu de acceptat lucru, din viața de părinte. Cred că, mai corect ar fi să presupunem că noi, părinții, le aparținem lor. Practic ne-au cucerit, din momentul în care apar în viața noastră, acaparând-o și populând-o cu cele mai minunate trăiri și sentimente, pe care nu ai cum să le experimentezi, decât devenind părinte. Victoria copiilor asupra noastră, ca părinți este definitivă și irevocabilă, pentru că trăirile și sentimentele la care ne supun, nu se compară cu nimic altceva! Oricât crezi că ai trăit înainte de a deveni părinte, intensitățile sentimentelor și ale trăirilor de după, te vor contrazice, acestea fiind incomparabile, cu orice altceva! Atât dragostea necondiționată, fericirea, pasiunea, grija, cât și (sau mai ales) anxietatea, teama, panica, oboseala, adrenalina, toate ating, din când în când, pe rând sau împreună, cele mai înalte cote, întocmai ca într-un roller coaster emoțional. Peste toate cele, se suprapune, bineînțeles, mai des sau mai rar și frustrarea, pentru că, oricât te-ai strădui, sigur nu vei putea fi părintele perfect, (thanks for trying, though!) din moment ce perfecțiunea și ,,calitatea” de părinte sunt două atribute care se resping, precum magneții cu aceiași poli.
Revenind, însă la minunea din viața mea, care tocmai a împlinit 7 ani! Nu îmi vine să cred, cum a zburat timpul, fară să-i pese de dorul meu de bebeluș sau de panica mea legată de faptul că e deja mare și nu-mi mai aparține, fară să-mi fi aparținut, de fapt, niciodată, dar totuși să-mi aparțină la nivelul de ,,proprietar”, aproape unic, al tuturor îmbrățișărilor, pupicilor și iubirilor ei. Acum trebuie să împart toate astea cu cea mai buna prietenă a ei sau cu soții 1, 2 sau 3, pe care deja i-a ,,colecționat”, cu pisica sau mai știu eu cu cine sau ce, din universul ei, care se află într-o continua expansiune.
Cum a trecut, pe nesimțite, timpul dintre momentele în care cel mai important lucru era să reușesc să o culc și să apuc să dorm sau să fac un duș și momentul prezent, când este plecată la școală și after, câte 8 ore… întregi? 8 ore când nu e lângă mine, când de fapt nu sunt lângă mine, nici ea, nici soră-sa, iar eu trebuie să mă reeduc și să mă împrietenesc cu anxietatea și cu gândurile, de genul, ,,oare ce fac? ”, ,,oare sunt bine?”…
Cum s-a transformat din bebelușa care își purta mândră mămăliga, în păr, ca pe o tiară cu diamante, la domnișoara care îmi spune astăzi că ea nu mai poartă „chestii” cu Elsa, pentru că „chestiile” cu Elsa, sunt de bebeluși? Sau de la bebelușa care se lupta, cu îndârjire, la numai 6 luni, să se ridice în picioare (ceea ce a și reușit, pentru ca la doar 9 luni să fugă deja prin casă), la fetița asta cu trăsături de veritabilă domnișoară, care astăzi primește trandafiri roșii, inele, scrisori de dragoste și cereri în căsătorie, de la băieți (spre ,,încântarea”, aproape magică, a lu’ tati)? Pare că graba ei de a se ridica atât că de devreme în picioare și de a o lua la fugă, prin casă, prevestea graba cu care va fugi timpul de sub picioarele mele de mamă de bebeluși, apoi de toddleri și astăzi de mamă de fetițe sau de domnișoare în devenire…
Grăbit ai fost tu, timpule! Dar, te rog, îndură-te! Mai lâncezește timpule și tu, nițel și lasă-mă să mă mai bucur de dimineți molcome, ca cea de azi, când Eva a venit la mine în pat și s-a cuibărit la pieptul meu, ca pe vremuri, când bebeluș fiind dormea așa ore-n șir… Mai îngăduie-mi, cât mai multe momente ca acesta, să pot să o respir și să îmi umflu pieptul cu mirosul de copilărie, cu iubirea lor și cu sentimentele de liniște, siguranță și împlinire sufletească, oferite de prezentul, pe care, încă, nu l-ai preschimbat, mișelește, în trecut…
Deși astăzi este 1 APRILIE, ceea ce urmează să scriu nu este deloc păcăleală, ci purul adevăr! După ,,episodul” anterior, cu chiul-ul de la ora de engleză, la doar 6 ani, ceea ce urmează să relatez astăzi este despre evenimentul petrecut ieri, care s-ar putea intitula… „curs practic de vânzări, clasa pregătitoare.”
Am să încep această ,,poveste” prin a menționa că, desi toată viața înveți, pregătindu-te asiduu pentru un anumit domeniu profesional, în realitate, nimeni și nimic nu te pregătește pentru profesia sau rolul de părinte! Oricât de mult ai vrea să crezi că ești pregătit pentru orice situație, în acest ,,domeniu”, neprevăzutul este atât de vast, încât este imposibil să-i străbați vreodată, cu puterea imaginației, zările… și încă spun asta fără să am habar exact despre ce vorbesc sau unde exact se află orizontul!
Ieri, la prânz, am mers să o iau pe Eva de la școală, pentru că avea programare la dentist. De cum a dat cu ochii de mine, mi-a spus senină: ,,Mami, uite ce am cumpărat cu banii pe care mi-i pusesei în ghiozdan pentru opționalul de teatru!” (avea în mână o jucărie din silicon, despre care am aflat ulterior că se numește pop-it). Moment în care eu, vizibil încurcată, mă blochez, iar ea, perspicace cum este, a ținut să completeze pentru a mă ajuta să îmi dau un ,,reboot” de sistem: ,,Mi-am dat seama că, dacă eu plec acum la dentist, nu mai am cum să merg la teatru, care începe fix acum, așa că îmi rămâneau banii de teatru…și ca să nu îmi rămână am cumpărat cu ei, de la un coleg, două pop-it-uri, unul pentru Thea și unul pentru mine. De fapt prima oară l-am cumpărat pe ăla turcoaz, cu 10 lei, dar apoi am văzut că mai avea și curcubeatic, așa că i l-am dat pe cel turcoaz Theei și cu restul de 15 lei, care îmi rămăseseră, mi-am cumpărat mie unul curcubeatic, pentru că ăsta îmi plăcea mai mult!”. Eu, în modul “say whaaaat?”, încă reboot-am, ce să-i faci, așa e când ai procesorul obosit… Pesemne că mi-ar trebui un upgrade de sistem sau o versiune nouă, în orice caz, cu greu m-am auzit spunând: ,,Stai, ce? Ce ,,pop”, ce ,,it”, ceeeee?”. ,,Maaaaaami, nimic nu înțelegi!” și a intrat Eva pe repeat, în timp ce eu mă simțeam ca un televizor vechi, de-ala cu tub catodic, la care îi dai două palme ca să-i sară puricii de pe ecran și să-i revină imaginea. Încet, încet, chiar foarte încet mi-a revenit și mie imaginea! Nu înțelegeam ce gând mă apasă mai tare pe sinapse: că a luat banii de teatru, fără să ceară voie și i-a folosit în cu totul alte scopuri, că unii colegi vând chestii la școală altor colegi, fără ca părinții respectivilor colegi să fie anunțați în prealabil, că nimeni nu are o problemă cu asta (oare se cunoaște situația sau nu și de aceea nu are nimeni nicio problemă). Totodată nu puteam să nu apreciez, în același timp, perspicacitatea ei, respectiv cum a speculat ea că eu nu m-am prins că programarea la dentist se suprapunea pe ora de teatru și cu toate astea îi lăsasem și bani pentru opțional. De asemenea, apreciam că s-a gândit și la soră-sa și i-a luat și ei unul, chiar dacă, de fapt, pe al doilea l-a luat pentru că și-a dat seama că îi place mai mult decât primul, pe care putea să i-l cedeze Theei. Și totuși, de ce nu s-a gândit să păstreze banii și a simțit așa de repede nevoia să scape de ei? Oare doar din cauză că nu erau banii ei? Pentru că în ceea ce privește banii ei, de la pușculiță, de la Zâna Măseluță sau de pe unde i-a mai căpătat, e foarte cumpătată și orice sugestie referitoare la cheltuirea acelor bani, se sfârșește cu un refuz vehement… Evident, că, din nou, apreciam totuși că mi-a adus la cunoștință situația și că nu m-a lăsat, așa cum ar fi putut să facă, să cred că a mers la teatru, când ea folosise banii altfel. Deci, trebuia să apreciez sinceritatea. Este lesne de înțeles de ce, confruntată brusc, cu atâtea gânduri, mi s-a scurtcircuitat nițel sistemul. Noroc că până mai pe seara, mi-am mai revenit puțin și am reușit să port, totuși, o conversație cât de cât coerentă cu ea, în care să îi explic, că indiferent ce și indiferent de la cine ar mai vrea să cumpere, pe viitor, indiferent de la cine sau de unde ar lua banii, cel mai ok ar fi să se consulte și cu noi înainte, ca să fim siguri că nu cumpără ceva care ar putea fi dăunător. Același lucru l-am transmis și părinților colegilor ei, respectiv: nu am o problemă, neapărat, cu faptul că unii copii sunt încurajați, de la vârste fragede să aibă un spirit întreprinzător, de afaceriști și să vândă lucruri colegilor, dar aș vrea măcar să fim puși în temă înainte, asftel încât să preîntâmpinăm situații în care copiii folosesc banii altfel decât ar fi trebuit. Aș prefera, dacă acest lucru este acceptat în cadrul școlii, să fie cumva organizat, dând posibilitatea tuturor copiilor să învețe ceva din această acțiune, să se regăsească pe rând și în postura de cumpărător și în cea de vânzător, astfel încât să deprindă cunoștințe despre valoare lucrurilor, a banilor, a economiilor. De asemena, aș prefera să se facă într-un cadru organizat, nu în pauze, prin vestiar, holuri, curtea școlii etc.
Cine ar fi crezut că, la aproape 7 ani, copilul te-ar fi putut pune în fața unui astfel de fapt împlinit? Și repet, nu e ceva foarte grav, dar nu cred că exagerez când spun că mi-aș dori să înțeleagă, ca, pe viitor, să nu mai ia astfel de decizii fără să se consulte cu noi. Pentru că, oi fi eu paranoică, dar dacă la 7 ani (neîmpliniți încă), din banii de teatru, cumpără pop-it-uri… peste nu se știe câți ani, cine știe ce idei îi pot veni și cine știe cine, ce, va mai vinde prin școli…În loc de pop-it-uri… o să îmi pop my brain out, like a popcorn!
Și ca să nu fie 1 aprilie până la capăt, fără să povestesc și despre cealaltă: Thea aseră, voia să deseneze și urla, cât o ținea gura:
,,- N-aaaaaam coa*eeeeee!
– Ce n-ai mah?
– N-aaaaaam coa*eeeeee!
– Adică foaie, vrei să zici!
– Nuuuuuu! Coa*e! N-am coa*e! Vreau coa*e!
– Adică foaie! Să desenezi pe ea!
– Da, coa*e! N-am coa*eeeeeee!”
Râzând cu lacrimi, zic în gândul meu, ,,ei lasă, n-ai coa*e, bine că măcar ai pop-it!”
Și uite așa, constați că ești actorul principal din piesa “Fool’s Day Everyday”. Pentru că dacă vreodată crezi că ești pregătit sau ,,licențiat” în ,,profesia” de părinte, în realitate, nu faci decât să te păcălești singur, zi, de zi, de zi, de zi… Asta până când mai cresc și încep să iasă nopțile prin cluburi, pentru ca atunci scenariul să se schimbe în păcăleală zi, de zi de zi și noapte… and repeat so you can pop your brain like a… pop-it!
Când eram în clasa întâi, deci ceva mai mare decât este Eva acum, m-am confruntat și eu cu fenomenul de bullying, evident, fără să știu, la vremea respectivă cu ce ma confrunt sau că se numește așa… Aveam o colegă de bancă (nu dau nume, mai ales că îmi este foarte dragă și acum, ca și atunci, și că ne-am revăzut în urmă cu vreo 2 ani…după multă, multă vreme), care îmi spunea că dacă în pauză ies și cu alte fete și nu doar cu ea, nu va mai vrea să fie colega mea de bancă sau diverse astfel de variațiuni pe aceeași temă. Îmi amintesc și acum ce aiurea mă simțeam, pentru că la vremea respectivă, pentru mine colegul de bancă era foarte important! Când lipsea colega de bancă de la școală, aveam senzația de abandon, de singurătate infinită și de anxietate fără frontiere… Evident, că ea nu făcea ce făcea din răutate, ci, cel mai probabil din aceeași anxietate ca și a mea, de a nu fi fără mine sau de a ma împărți cu altcineva în pauze (nu-i așa, atașamentul poate fi și toxic uneori). Acum, cu mintea de adult (deși e discutabilă treaba, respectiv, dacă mintea mea a atins majoratul), stau și mă întreb cum ia naștere acest fenomen, actual numit ,,bullying”. Pentru că eu cred că el ia naștere într-un mod cu totul și cu totul inocent, cel mai probabil dintr-o lipsă de încredere, dintr-o insecuritate psihică, a celui care emite bullying-ul.
Iar dacă ar fi să sap și mai adânc în propria-mi memorie, cred că mai găsesc niște amintiri bullyingizate (ce cuvânt o mai fi și ăsta?), chiar înainte de etapa învățământului primar. Ba chiar acestea sunt și mai dureroase, cu atât mai mult, cu cât acțiunile respective erau exercitate de către adulți, asupra copiilor. Eu, de la vârsta de 3 ani, am fost înscrisă la Sala Polivalentă din București și apoi la Palatul Copiilor, din același București, la dans modern și la gimnastică ritmică. Din perioada aceea, îmi aduc aminte, că, deși eram cea mai mică din grupa de dans modern, profesoara le punea pe fetele mai mari să se urce în spatele meu, în timp ce făceam șpagatul, că să fiu mai flexibilă și să ating podeaua cu pieptul. Iar atunci când nu executam corect ce mi se cerea mă trăgea de păr, asta după ce zbiera temeinic la mine. Sunt sigură că astfel de amintiri au mulți dintre cei care au practicat sporturi de performanță, pe vremuri, în România. Căci antrenorii nu au fost niciodată străini, de metodele astea barbare de a stoarce performanța din învățăcei. Deși, se pare, că am scapat cât de cât sănatoși (fizic și psihic), în urma acestor experiențe, am totuși pretenția, că trăim alte vremuri și că nu este în regulă să mai acceptăm și să mai perptuăm astfel de metode sau comportamente, din partea nimănui, fie el adult sau copil.
În ceea ce privește experiența mea actuală, cea de părinte, n-aș fi crezut că o să mă reîntâlnesc atât de devreme, cu ,,amicul” meu din copilărie, bullying-ul, ba chiar că o să facă, atât de timpuriu cunoștință cu unul dintre copiii mei. Mai cu seamă că am ales, pentru ambele fete, să fie educate într-un mediu nonviolent, în cadrul unei instituții unde se practică educația cu blândețe prin intermediul pedagogiei Waldorf și unde nu m-aș fi așteptat să existe acest fenomen. Dar e adevarat și că bullying-ul este omniprezent, indiferent de mediu sau decor, el nefiind inventat de ieri de azi (ci doar denumit așa pompos mai de curând, de când cu globalizarea and all). Totodată, în ziua de azi, copiii sunt mult mai precoce decât ne-am fi așteptat noi vreodată… Așa că n-ar fi trebuit să mă mir când Eva mi-a povestit că una dintre ,,prietenele” ei, așa cum le numește ea pe toate colegele de școală, se comportă cam aiurea cu ea și cu celelate fete din grupul lor. Din nou, n-am să dau nume, însă această fată e un fel de lider, de șef al celorlalte fete (se pare ca între bullying și leadership nu este decât un pas, respectiv acela de a te face plăcut, nu impus, în timp ce oamenii aleg să te urmeze pentru că ești un exemplu pentru ei, nu pentru că îi constrângi prin diverse metode). Practic ea le dictează tot ce fac și spre surprinderea mea, ele chiar …execută. Execută în asemenea măsură încât Eva mi-a spus, cu gura ei, și cu mândrie în glas, că ele sunt sclavele acestei fetițe (cuvântul sclav nefiid un cuvânt folosit vreodată la noi în familie sau un cuvânt a cărui semnificație să o înțeleagă ea, pe deplin). Mărturisesc că m-am panicat, destul de grav, când am văzut-o pe Eva în ce hal de manipulată și, în același timp, fericită, sub această manipulare, este. Mi-a spus că face tot ce zice fetița respectivă, pentru că pe respectiva o plac toți. Apoi chiar a plâns, spunându-mi că pe ea nu o place nimeni. Degeaba mă chinuiam să îi aduc aminte câți colegi și prieteni are, care o plac și care își doresc să îsi petreacă timpul cu ea sau să fie în preajma ei. Însă Eva o ținea pe-a ei, că stă pe lângă fetița respectivă și execută tot ce îi spune ea, pentru că așa se simte fericită. Nu mai zic că săptămâna trecută a chiulit de la ora de engleză (oră opțională, pe care o plătim suplimentar), împreună cu alte fete, ca să aflu ulterior că inițiativa de chiul a avut-o această fetiță, care le controlează pe ele. Nu îmi vine să cred ce se întamplă! Nici când îmi spune că nu vrea să se mai încalțe sau îmbrace cu anumite lucruri care înainte îi plăceau foarte mult, nu îmi vine să cred. Spre exemplu, înainte adora piesele vestimentare cu Elsa și “Regatul de gheață” si tot ce avea legătură cu acest desen animat. Acum refuză să le mai poarte, pentru că fetița respectivă i-a spus că, citez: ,,Elsa este pentru bebeluși!”. Deși am trecut și eu prin asta, la vremea mea, acum parcă nu reușesc să înțeleg cum un copil, în vârstă de doar 7 ani, poate să aibă o asemenea atitudine și o asemenea influență asupra celorlați copii de vârsta lui. Apoi nu înțeleg cum de este Eva așa de ușor manipulabilă, în condițiile în care acasă este foarte încăpățânată și îndârjită, lăsându-se foarte greu convinsă să facă orice, altfel decât își dorește ea. Sunt foarte îngrijorată, pentru că, dacă acum se întâmplă lucrurile astea, mai încolo, în adolescență, când va crește, cu siguranță fenomenul va lua o amploare mult mai mare. Singura șansă este ca până atunci să reușim să o facem să înțeleagă că nu este ok nici să fie o pradă a bullying-ului și nici să practice ea bullying-ul asupra altora (asta sună ca și când ar fi vorba de magie neagră, dar la cum se manifesta manipularea asta prin bullying, chiar pare înrudit cu magia neagră).
Mărturisesc că este foarte greu să te confrunți cu bullying-ul și din ipostaza de părinte, pentru că din această ipostază deja capătă o amploare dublă, afectând atât copilul cât și părinții. Eu am discuții zilnice cu Eva și mă străduiesc din răsputeri să o fac să înțeleagă. Să înțeleagă ce este prietenia. Să înțeleagă ce înseamnă „cel/cea mai bună prietenă”. Pentru că la ea, în momentul acesta cea mai bună prietenă poate fi x, iar a doua zi să nu mai fie x și să fie y sau z, x ajungând de la statutul de ,,cea mai bună prietenă” la cel de ,,nu îmi place deloc de ea pentru că se laudă“. La fel, mă străduiesc să îi explic că prietenii adevărați nu sunt cei care îți sunt alături doar când ,,le cânți în strună” și faci tot ce îți cer ei, amenințându-te, așa cum face fetița asta că dacă nu faci cum vrea ea, nu îți va mai fi prietenă. Prieteni adevărați sunt cei care te plac și te respectă așa cum ești tu, pentru ceea ce ești tu, nu pentru foloasele pe care le-ar putea avea de pe urma ta. Este foarte greu, la cei 6 ani și zece luni ai Evei, să o fac să înțeleagă aceste lucruri. Dar am speranța că dacă o să îi fiu mereu alături și o să încerc să îi explic, cât de bine mă pricep eu, până la urmă, va înțelege. Asta, cu explicatul, fiind bine-nțeles, o întreagă altă epopee. Pentru că am observat că dacă ești foarte vehement în păreri sau foarte ,,apăsat” în tonul cu care explici, Eva are tendința să se închidă în ea și, eventual să nu îți mai povestească. Dacă i se pare că îi spui ceva pe un ton care sună a ceartă sau a observație, atunci clar vei da greș, cu ea. Trebuie să spui totul la modul : „Uite, eu cred că nu e ok așa. Tu faci cum crezi, dar eu îți dau doar un sfat pentru că te iubesc și îmi doresc tot ce e mai bun pentru tine. Nu vreau să crezi că te cert sau ceva, vreau doar ca atunci când te mai confrunți cu situația x sau y să te gândești la ce ți-am spus acum.”
Din păcate nu am nicio certitudine că voi reuși să o îndrum spre calea cea bună, dar un alt lucru este cert: atâta timp cât voi fi prezentă în viața lor, nu voi renunța niciodată să încerc! Pentru că, din punctul meu de vedere, asta înseamnă să fii părinte: să perseverezi, indiferent cât de tare doare să te izbești continuu cu capul de un zid! Pentru că până la urmă nu există decât două soluții posibile: ori spargi zidul (chiar dacă îți faci creierii terci pe parcurs), ori spargi capul (și îți aduni creierii de pe zid). My bet will always be on the first option! Oricum ar fi, cu creierii clar nu mai scapi întregi…