Capitolul II – Disneyland Paris: costuri de acces, achiziție bilete, atracțiile din cele 2 parcuri, parade, spectacole, magazine, mâncare în cadrul locației, în ce sezon este de preferat să mergi și tot ce mai merită povestit…

Ce bine este să stai, din când în când și să rememorezi momentele din vacanță! Iată că scrierea acestor articole are și acest rol, să mă desprindă din cotidian și să îmi mai trimită puțin gândurile… în vacanță.

La două săptămâni de când ne-am întors, eu tot la plimbarea asta am rămas cu gândul… deci, zic să purcedem:

Costuri acces Disneyland și achiziția biletelor: Cel mai bine este ca atunci când planifici vacanța la Disneyland, să îți iei și biletele de acces înainte să ajungi acolo, pentru că altfel riști să pățești cum am pățit noi. Adică, noi am plecat spre destinație, aveam cazarea plătită, dar biletele pentru Disney nu le-am cumpărat, ne-am gândit să așteptăm întâi să ajungem și să luăm de acolo, ca să fim siguri că nu dăm banii pe bilete și apoi nu ajungem la timp. Noi ne-am gândit așa că deh, biletele pe 2 zile pentru 2 parcuri, 2 aduți și 2 copii costau, conform aplicației Disney 800 euro, adică cam cât ne-a costat și cazarea și ne-am gândit să nu dăm atâția bani și să constatăm că se întamplă să ajungem la o zi după ce avem acces pe bilet. Asta pentru că poți cumpăra bilete datate, care evident sunt mai ieftine sau bilete nedatate, care sunt mai scumpe sau abonament anual (ceea ce nu era cazul, la noi). Revenind la ce ziceam, cel mai bine este ca atunci când îți iei cazare, dacă nu iei cazare de la ei de pe site cu bilete de acces în parc incluse, măcar să îți iei și biletele de acces în parc atunci când plătești și cazarea. Cum am spus și în capitolul anterior, unde am vorbit despre cazare, este mai ieftin să îți iei cazare în locații nepartenere Disney + bilete decât cazare în hoteluri Disney sau partenere Disney cu bilete incluse.

Detalii despre costul biletelor și cazare în hoteluri Disney sau partenere Disney se găsesc aici: https://www.disneylandparis.com/en-usd/ Se pot face simulări exact ca pe booking. La fel și din aplicația Disenyland Paris, care se poate descarca atât în format IOS cât și Android.

Așa arată aplicația Disney pe telefon

Cum spuneam noi ne-am luat cazare și în ziua în care ajungeam la cazare, de pe drum, ne-am trezit că vrem să luăm bilete din aplicația Diseney pentru a doua zi și nu puteam, pentru că era foarte aglomerat și scria că nu mai sunt bilete pentru ziua următoare. Deci panică și groază, ne gândeam cum le spunem la copii că i-am adus până acolo, dar nu putem intra în parc pentru că nu avem bilete. Deci maaaaaare prostie că nu am luat bilete mai din timp. Peste tot scrie, atât pe site și aplicație, cât și pe toate gardurile în Disney că biletele de acces se pot achiziționa DOAR ON-LINE. Noi când am văzut că nu reușim din aplicație am trimis-o pe EU în parc la un ghișeu să trateze problema, dacă tot îi place lu’ eu să vorbește pe franțuzește. Și ce am făcut eu? Alergam de disperată prin zona de pre acces în parc, după ce treci de zona unde îți controlează geanta și treci prin niște detectoare, ca la aeroport și mă îngrozeam când vedeam că scrie peste tot “ACCES TICKET ON-LINE ONLY”. Șoc și groază mai ales că toate ghișeele de unde puteai cumpăra bilete in 2019 erau acum închise. Tot învârtindu-mă pe acolo am găsit un singur ghișeu de-ăsta la care era o tanti – ghișeul pentru persoane cu dizabilități. Și am mers acolo și am explicat că încercăm să luam bilete pentru parcuri cu valabilitate începând cu a doua zi, dar nu putem, am întrebat de unde putem lua și răspunsul a venit senin: de aici! În momentul ăla m-am simțit ca Wendy în Peter Pan și aproape am început să cânt acolo “I can fly! I can fly! I can fly!”. Așadar, am luat biletele în format tipărit și am avut grijă ca două zile să nu le pierdem. Au un cod QR pe ele și cu acela intri pe la turnicheți, ca la metrou. Dacă le luam on-line se încărcau automat în aplicație și scanai codul cu telefonul, deci era mult mai simplu, dar bine că am reușit și așa. Prețul pentru bilete se găsește pe site și în aplicație. Revin și recomand din nou, neapărat de luat biletele on-line în momentul în care îți planifici vacanța sau când achiți cazarea, mai ales dacă plănuiești să mergi în weekend.

Noi, de fiecare dată am mers în parcuri în timpul săptămânii marțea și miercurea în 2019 și miercurea și joia acum, în 2022. Iar in 2010 am fost în luna ianuarie când oricum era gol… În weekend-uri nu am încercat niciodată pentru că știm că te calci în picioare. Bine, și anul ăsta a fost foarte aglomerat pentru că am nimerit într-o perioadă în care și la francezi era vacanță pentru copii, așa că în parcuri era pliiiiin de francezi, deși la Disney în general sunt mai mult turiști (în 2019, ne-am nimerit în perioada Roland Garros-ului și pe lângă că la dus am mers cu Simona Halep în avion, în Disney ne-am nimerit cu Serena Wiliams, dar asta e altă poveste). Așadar, legat de perioada în care e bine să mergi la Disneyland recomand să cercertezi atent înainte și să nu fie și la ei vacanță pentru copii, nu weekenduri, nu lunile iunie, iulie, august. Ca moment al săptămânii, evident, am zis deja, nu în weekend-uri și nici lunea și vinerea nu-s o alegere fericită. Din punct de vedere al vremii aprilie-mai și septembrie- octombrie sunt cele mai ok luni din an, pentru că și vremea e relativ ok, dacă nu nimerești ploaie și e mai puțin aglomerat decât vară. Nouă ne-a plăcut și în ianuarie, era cam frig, dar măcar a fost soare și gol, nu am stat nicăieri la cozi.

Atracțiile din cele două parcuri sunt pentru toate vârstele și pentru toate gusturile. Ai și rollercoaster-e cu adrenalină și ride-uri și atracții pentru cei cărora nu le place adrenalina. Disneyland Paris este format din 2 parcuri, de aceea e bine să îți iei bilete pentru 2 zile cu acces în ambele parcuri, pentru că o singură zi nu îți ajunge să le parcurgi pe ambele. Există Disneyland Park și Walt Disney Studios. Detalii despre fiecare se găsesc aici: https://www.disneylandparis.com/en-usd/destinations/disneyland-park/ și https://www.disneylandparis.com/en-usd/destinations/walt-disney-studios-park/ Este bine să studiezi un pic harta, dacă nu ai mai fost și nu ai idee în ce ordine să mergi prin fiecare, pentru că fără un plan dinainte făcut, riști să te fure peisajul sau să mergi la ghici și să pierzi anumite atracții. În parc există și trenulețul care ocolește tot parcul și din care poți să cobori la anumite stații. Nu o sa insist foarte mult aici, că ar deveni interminabil articolul. Cel mai bine este să descarci aplicația Disneyland Paris care are harta interactiva, îți arată unde ești și mai ales îți arată care sunt timpii de așteptare la fiecare atracție. Pentru că da, în Disneyland cel mai rău te doboară timpii de așteptare, cozile la care se întâmplă să stai și 2-3 ore ca să te dai 30-60 de secunde în ceva… Dacă nu vrei să stai la coadă, există la anumite atracții cu “PREMIER ACCES” – adică poți să cumperi direct din aplicație acces rapid, doar că acesta costă, în funcție de atracție între 7 euro și 16 euro de persoană, per ride. Noi am luat și dintr-astea, pentru că nu aveau copiii răbdare să stea la coada 2 ore. Ne-au cam ruinat, pentru că, de exemplu, la Nemo, 4 premier acces x 16 euro = 64 de euro, la fel si la Remmy (Ratatouille) și pe la altele, deci la un calcul simplu, pe lângă cei 800 euro pentru biletele de acces general am mai decartat câteva sute de euro și pe premier acces. În 2019 exista abonament pentru premier acces, era mult mai ieftin așa, că plăteai o sumă fixă și de banii ăia puteai să sari coada de câteva ori per atracție, acum se plătește de fiecare dată când nu stai la coadă. Intrările pentru premier acces sunt separate de restul cozii, practic te scoate direct în față. După ce cumperi din aplicație premier acces, îți apare un cod QR pe care îl scanezi la intrare, pe care aplicația ți-l arată că e valabil într-un anumit interval orar. Practic tu cumperi premier acces, poți să te plimbi sau să faci altceva și când devine activ codul, mergi și intri direct fără să stai la coadă. Cum ar veni, exact vorba ,,dai un ban, dar stai în față”.

Paradele sunt la intervale regulate de timp (cred că din 2 în 2 ore), doar in Disneyland Park. Poți afla când sunt parade tot din aplicație. Înainte de parade se închid anumite zone din parc, respectiv zonele prin care vor circula carele. Paradele sunt WOW, mai ales pentru copii, însă se face foarte mare aglomerație în timpul lor. Noi, de obicei mergem la o singura paradă într-o zi iar în timpul următoarelor, preferam să mergem la atracții, pentru că în timpul paradelor scade timpul de așteptare. Toată lumea cască gura la paradă deci în ora aia se mai micșorează cozile la ride-uri. La fel și la restaurante, ai mai multe șanse să găsești o masă în timpul paradelor. De neratat, în această perioadă, este show-ul de lumini care începe la orele 22:55, din Disneyland Park. De la 22:55 la 23:00 este un spectacol cu drone – Disney D-Light, iar de la 23:00 Disney Illuminations – un show cu proiecții, muzică și artificii. Ambele se desfășoară lângă castelul central din Disneyland Park și pentru ambele este bine să mergi să îți ocupi un loc cu vreo oră înainte (când spun loc, mă refer la un spațiu pe care să stai în picioare sau pe jos sau dacă ai mare noroc poate găsești și o băncuță sau măcar o bordură). Spectacolele acestea de lumini sunt cu adevarat magice, mai ales pentru că parcul a împlinit 30 de ani în martie și de aceea sunt atât de speciale anul ăsta aceste show-uri, ele având tematică aniversară, ca tot parcul, de altfel. O altă paradă care merită să nu fie ratată este cea de la 17:30 – Disney Stars on Parade. Este parada la care apar toate personajele Disney si este cea mai spectaculoasă paradă cu personaje, din zi.

Legat de întrebare ce mâncăm și unde mâncăm în cadrul celor două parcuri, există mai multe răspunsuri posibile. Poți să mănânci de la pachet, dacă vrei și dacă te ține să cari toată ziua după tine și mâncare și băutură, poți mânca de la fast food (care predomină la fiecare pas), poți mânca la restaurante fast food care au și mese (noi de obicei asta am ales, sunt câteva cu pizza și paste unde găsești masă la orice oră) și mai poți mânca la restaurante unde comanzi a-la- carte, doar că acestea sunt câteva și nu găsești mese decât dacă ai făcut rezervare cu 2 luni înainte. Noi am reușit să mâncăm și la un astfel de restaurant în 2019,în zona de la pirați, fără să avem rezervare. Atunci am stat și am așteptat la ușă și am prins masa unor persoane care aveau rezervare, dar nu s-au prezentat. Anul ăsta nu a fost chip de așa ceva, toată lumea era prezentă 🙂 Detalii despre mâncare și restaurante în Disney se găsesc aici: https://www.disneylandparis.com/en-usd/dining/dining-at-disneyland-paris/

La acest capitol aș mai avea de adaugat ceva de neratat – spectacolele live din Walt Disney Studios. Și acestea sunt la ore fixe și la acestea trebuie să te organizezi astfel încat să prinzi loc în sală, dar merită așteptarea. Noi anul ăsta am fost pentru prima dată și am rămas impresionați, mai ales de spectacolul Mickey and the Magician, dar si de Disney Junior Dream Factory. Aceste spectacole au loc în niște săli impresionante de teatru și se desfășoară live și interactiv cu actori și personaje Disney. Și pentru acestea se pot lua bilete, dacă plătești în plus, ca să îți rezervi loc în sală. Noi am avut noroc și am găsit locuri fără să plătim în plus. Mai multe informații despre aceste spectacole se găsesc aici: https://www.disneylandparis.com/en-usd/entertainment/walt-disney-studios-park/

Tot în studiouri urmează să se deschidă în acesta vară o nouă zona, pe care noi nu am prins-o, deci, aviz amatorilor: https://www.disneylandparis.com/en-usd/destinations/walt-disney-studios-park/avengers-campus/

În ambele parcuri (mai ales in Disneyland Park) abundă magazinele de la care poți cumpăra tot felul de suveniruri, de la bomboane, jeleuri, prăjituri și până la jucării, haine, bijuterii, ceasuri, veselă, prosoape etc., toate cu tematică și personaje Disney. Prețurile sunt pe măsură, dar și obiectele sunt cu adevărat foarte frumoase, mai ales plușurile și jucăriile pentru copii. Ca să nu ,,cădem în păcat sau exces”, noi le-am explicat fetelor că au voie să își cumpere câte o amintire doar în ultima zi, la plecare. E bună strategia asta ca să nu stai să cari și punga cu cumpărături prin Disney. Iar dacă ai uitat să iei ceva, mai este un magazin imeeeens și după ce ai ieșit din Disney, lângă cinematograful Gaumont, de acolo poți cumpăra aceleași lucruri, la aceleași prețuri ca și în Disneyland,acest magazin fiind accesibil și atunci când nu ai bilete de acces pentru cele doua parcuri.

Ce nu am precizat, dar ar fi cazul, înainte să închei acest capitol este că ambele parcuri se deschid la orele 9:3o pe modul acces general, adică pentru cei care au bilete normale, dar se deschid de la 8:30 pentru cei care sunt cazați la hoteluri Disney sau care au bilete mai speciale. Practic aceștia au acces cu o oră mai devreme în parc și își pot începe ziua fără cozi. Pentru cei care intră la 9:30 coada se formează deja de la 9 fără, deci oricum ar fi, ziua o începi cu stat la coadă, dar pe cuvânt că merită. Oricum, recomandat este să vii cât mai de dimineață, la prânz fiind cea mai mare aglomerație peste tot.

Ca și ore de închidere, Disneyland Park se închide după ce se termină paradele de seară, cam pe la 23:20 când toate mulțimile se scurg către ieșire. Pe site este precizat că se închide la 23:00, este adevărat că atracțiile se închid toate la acea oră, iar altele chiar mai devreme. Pentru atracții trebuie consultat orarul la fiecare în parte. Walt Disney Studios se închid mai devreme, respectiv la orele 20:00. Detalii aici: https://www.disneylandparis.com/en-usd/calendars/park-hours/

Cam atât pentru acest capitol. Ar mai fi multe de povestit, dar rămân la ideea că cel mai bine este să vezi cu ochii tăi și atunci acest articol trebuie să fie doar un teaser 😉

Vacanța la Disneyland Paris – ediția 2022 – pe capitole :)

Capitolul I – Impresii generale și detalii despre cazare (acces, împrejurimi, costuri)

N-am mai apucat să scriu de ceva vreme, nu pentru că nu mi-aș fi dorit, ci pentru că fie am fost plecați, fie am fost între plecări, ceea ce pentru mine însemnă o groază de treburi, de liste, de “to do”-uri, de bagaje, cumpărături și toate cele. Când să mai am timp și de scris altceva decât liste cu lucruri pe care le am de făcut și pe care este imperativ necesar să nu le uit?

Pentru că multă lume m-a întrebat cum este să mergi în Disneyland cu copiii, unde e bine să te cazezi, care sunt costurile și toate cele, m-am hotărât să scriu acest articol.

Pentru noi (adulții), anul acesta a fost a treia oara când am mers la Disneyand. Prima oară am mers în 2010, când am legat o zi de mers in Disneyland, de o ședere în Paris (eram cazați în Paris). De menționat că atunci am mers în luna ianuarie, când era destul de frig, maxim cam 10 grade Celsius în Paris, dar, pe de altă parte, a fost ideal pentru că în Disneyland era semipustiu și nu am stat deloc la cozi, la atracții. Totodată, atunci am fost foarte “greu de ucis”, pardon de convins, să “pierd” o zi în Disneyland în loc să vizităm Parisul. Cu toate că eu eram, practic, a cincea oară în Paris în 2010 (pentru că fusesem prima oară în 2005, iar apoi mi-a plăcut atât de mult încât am revenit și în următorii 3 ani consecutivi, respectiv în 2006, 2007, 2008, în medie cam 7-10 zile de fiecare dată), nici de data asta nu aș fi vrut să ratez plimbările prin orașul luminilor, pentru o zi în Disneyland, unde credeam (fără să fi mers vreodată), că este “prea pentru copii” și că totul este butaforie, totul este artificial… Așadar, greu m-au înduplecat partenerii de excursie să mergem cu toții la Disneyland, după ce îi plimbasem (eu având deja rol de ghid), în prealabil, pe la toate bisericile și castelele și muzeele din Paris. Chiar mă cam amenințau, după câteva zile: ,,Dacă iar ne duci cu 2 trenuri, 5 metrouri, 3 autobuze, un vaporaș și un funicular să vedem o biserică sau un castel, nu mai plecăm de la hotel nicăieri cu tine!” (îi plimbasem și prin afara Parisului, bine-nțeles că nu ratasem nici Versailles-ul, nici Chateau de Vincennes și alte cele care sunt toate cam la o ora de mers cu trenul în jurul Parisului). Așa că după multe insistențe din partea lor, am zis, bine, hai o zi și la Disneyland. Și, în ciuda faptului că mă setasem că nu e de mine și că nu o să-mi placă, ghici ce! Pâna la urmă mi-a plăcut! Și ulterior, chiar asta povesteam cuiva, care îmi spunea că se grăbește să ajungă la Disneyland cu copiii până nu vor fi “prea mari“ ca să le mai placă acolo: eu nu cred că există conceptul de “prea mare“ pentru Disneyland! Mie cred că mi-ar plăcea și la 60 și la 80 de ani și la oricâți ani (ca vorba aia au acces prioritar pentru persoanelor cu dizabilități), cu condiția să mă mai țină încheieturile, oasele și bastoanele la vremea aia. În schimb, consider că poți fi “prea mic“ pentru Disneyland, deja sub vârsta de 5 ani cred că e obositor pentru un copil, să tragi 2 zile prin parcurile alea, de el. Dacă vrei să vezi și paradele de lumini și artificii care încep la 23:00, atunci e clarr, cu cât copilul e mai mic, cu atât și șansele să reziste până la orele alea se diminuează semnificativ. Cred că vârsta ideală ar fi undeva de la 5-6-7 (mai ales 7) ani în sus. De ce? În primul rând pentru că la vârste mai mici obosesc repede și nu au răbadare să stea la cozi și să se plimbe prin aglomerația de acolo, în al doilea rând pentru că înainte de 5 ani sigur nici nu își vor mai aminti unde au fost și cum a fost și în al treilea rând pentru că sunt anumite atracții unde nu te primesc dacă nu ai o înălțime medie de 100-120-140 cm (depinde de la caz la caz). Eva, de exemplu când a fost în 2019 nu a avut voie sa se dea în Hyperspace Mountain. Anul ăsta pentru că a mai crescut a avut voie, ea având acum 138 cm, iar la Hyperspace Mountain înălțimea minimă admisă este de 120 cm. Pe de altă parte, nici anul ăsta nu a avut voie in Indiana Jones and the Temple of Peril, unde înălțimea recomandată este de la 140 cm în sus. Îi lipseau 2 cm. Ea este maaaaare amatoare de roller coaster-e și vrea neapărat să se dea în toate. Și când spun asta, chiar vorbesc serios, ea se dă în cele mai “adrenalinoase“ chestii în care eu mor de frică iar ea e cu zâmbetul pe buze de parcă doar se plimbă prin parc. Anul trecut în Garda Land, in Italia, s-a dat în niste drăcovenii în care eu nu am avut curaj să mă urc. Deci, trebuie luată în calcul și “predispoziția“ copilului pentru așa ceva. Thea este invers. Deși avea voie în unele, având înălțimea necesară, nu a vrut să se dea pentru că îi era teamă. Ei nu îi plac cele care merg repede, cum de altfel ei nici artificiile și chestiile care fac zgomot nu îi plac, motiv pentru care și în timpul paradelor trebuia să stăm mai în spate, pentru că începea să plângă la orice chestie care făcea poc sau care avea un zgomot prea puternic.

Așadar, revenind la excursia de anul acesta: pentru că eram hotărâți de anul trecut că asta vrem să facem în vacanța de Paște, în ianuarie, după ce am luat pulsul pandemiei, ne-am rezervat cazarea prin intermediul aplicației Booking. Ne-am luat cazare cu posibilitate de “free cancelation“ cu până la o săptămână înaintea sosirii, ca să fim siguri că nu prindem restricții sau altceva. Pentru că am mai stat cazați lângă Disneyland și pentru că știm cam cum e “harta“ în această zonă, nici de data asta nu ne-am luat cazare la vreun hotel Disney. Din punctul meu de vedere nu are rost, pentru că sunt excesiv de scumpe și în afară de faptul că beneficiezi de acces în parc cu jumătate de oră mai devreme decât cei care nu sunt cazați la ele și, eventual, ceva întâlniri în hotel cu personaje Disney, în rest nu oferă niciun beneficiu, pentru scorurile de cazare pe care le au. Nici măcar nu sunt situate în interiorul parcurilor, ci tot în imediata vecinătate, unde ne-am cazat si noi. În 2019 am stat la hotel l’Elyse, care și asta e destul de scump și nu e nici hotel Disney, dar frumos, cu mic dejun inclus, situa exact langa statia de RER Val d’Europe. Acest hotel https://www.hotelelysee.com/ îl recomand familiilor care vin cu un singur copil și au suficient loc într-o camera dubla de hotel, care poate fi și cu doua paturi matrimoniale. Totodată îl recomand celor care vin cu avionul, pentru ca asigură shuttle bus gratuit atât de la aeroport cât și către Disney. În plus dacă vrei să circuli cu transportul în comun, de la sau către aeroport/Paris, este perfect pentru că așa cum am mai spus, este exact lângă stația de RER Val d’Europe. Totodată este doar peste trecerea de pietoni de intrarea în centrul comercial Val d’Europe https://val-d-europe-en.klepierre.fr/ , acesta fiind un mall imens care se întinde pe cațiva kilometri buni de parcurs de la un capăt la altul și care are in interior și acvariu https://val-d-europe-en.klepierre.fr/stores-restaurants/aquarium-sea-life/ și magazin Auchan și restaurante și de toate.

Anul acesta nu am mai stat la hotel l’Elysee, pentru că am găsit o cazare mult mai convenabilă pe Booking, tot in aceeași zonă, ba chiar pe aceeși strada – Cours du Danube (cursul Dunării) – stradă care practic dă ocol centrului comercial mai sus menționat. Am stat aici: http://www.booking.com/Share-lVMvlH – într-un apartament de 60 mp2, cu două dormitoare și living, balcon cu vedere spre Disneyland, baie cu duș și bucătărie. Apartamentul este complet mobilat și utilat cu absolut tot ce este necesar, eu chiar spuneam că îmi place atât de mult încât m-aș muta acolo pe o perioadă nedeterminată. Cu siguranță dacă vom mai merge la Disneyland sau în Paris, tot acolo vom sta. Pentru noi este ideal! Am stat 5 nopți, iar ca și preț, tot acest apartament este mai ieftin decât o singură cameră la hotelul mai sus menționat. Nu mai spun ca la parterul blocului este și o patiserie – Boulangerie și că dimineața direct acolo mă propteam să iau ceva pentru micul dejun, pentru că totul este proaspăt făcut și mirosul de prăjituri, croissante si alte minuni te lovea în moalele capului imediat deschideai geamurile. De asemenea, în prețul apartamentului beneficiezi și de parcare gratuită în subteranul blocului, totul frumos, cu telecomanda la garaj și tot ce trebuie. De data asta, noi am mers la Disneyland cu mașina, nu cu avionul. Este pentru prima oară când am mers în Franța cu mașina din România, dar asta va fi o poveste separată, pentru un capitol următor. Revenind, la cazare, cum spuneam acest apartament este ideal pentru noi. Preturile pot fi consultate în link-ul de mai sus. Ca și localizare, apartamentul este ideal situat într-un bloc din imediata apropiere a centrului comercial Val d’Europe și pe lângă patiserie, tot la parterul blocului, este situat și un restaurant franțuzesc – l’Interpret. Apartamentul este la etajul 4 al blocului, ceea ce este minunat pentru că seara se poate vedea spectacolul din Disneyland direct din balcon. Ceea ce nu a fost minunat pe perioada șederii noastre a fost că nu functiona liftul și a trebuit zilnic să urcăm și să coborâm de câteva ori pe zi plus doi copii 😊, cele 4 etaje, plus subsol când mergeam la mașină. Însă, în mod normal, liftul funcționează. A făcut o excepție doar pentru perioada șederii noastre, s-o fi gândit că ne prinde bine niște mișcare, mai ales cu bagajele la sosire și la plecare (4 troller-e plus alte sacoșe și acarete). Totodată, apartamentul este excelent situat lânga Place de Toscane – o piațetă plină de restaurante de toate națiile (noi am mâncat preponderent la italienesc și spaniol; cea mai bună mâncare italienească din toată viața mea am mâncat-o la restaurantul Nonno e Nonna din această piațetă – https://serris.nonnaetnonno.com/en/ , asta în condițiile în care am mâncat de multe ori chiar în Italia, la mama ei cum s-ar zice – însă povestea despre mâncare va urma într-un capitol viitor), piațetă prin care se face și accesul în tot pomenitul centru comercial Val d’Europe (intrarea din Place de Toscane dă direct spre acvariul Sea Life din mall, spre carouselul pentru copii și spre restaurantele din mall). Legat de mâncare, nu o să insist prea mult, pentru că așa cum am spus există o maaaaaaare varietate de restaurante și magazine în zonă, astfel încât poți alege după pofta inimii sau a papilelor gustative unde să mănânci sau de unde să cumperi și să prepari în bucătarie (dacă simți că ai vrea neaparat să bucătărești și în concediu; eu nu am simțit această nevoie, din bucătarie am folosit doar mașina de spalat vase pentru farfuriile in care mâncam mâncarea de la patiserie la micul dejun și pentru paharele în care beam vinul cumparat de la Auchan seara).

Tot legat de cazare, țin să menționez că îmi place atât de mult acest orașel – Serris, din Marne la Vallee, încat ori de câte ori aș merge să vizitez Parisul sau împrejurimile, m-aș caza tot aici. Nu mai zic că m-aș muta în acest orașel…ieri, dacă s-au putea, definitiv, ireparabil și iremediabil. Sunt și voi rămâne veșnic o francofilă înrăită! Iubesc tot ce ține de această țară, însă orășelul ăsta m-a cucerit după ce m-a dezamagit Parisul. După ce am fost în repetate rânduri în Paris, acum mi se pare atât de aglomerat, de jigărit și de ponosit, încât orășelul ăsta arată ca un paradis. Ai tot ce trebuie în el, este atât de curat și de elegant (pozele atașate vorbesc de la sine) și este la doar 30 de minute de mers cu RER-ul până la Chatelet les Halles în Paris, stația nod central prin care trece orice metrou, RER și autobuz care deservește Parisul.

Așadar, recomand oricui m-ar întreba această cazare situată în Serris, lângă Disneyland. Ce am uitat să menționez. De aici de la cazare poți merge în Disneyland fie pe jos (cu o condiție fizică bună faci cam 20 de minute), fie cu autobuzul (există paremi-se liniile 37 si 46 cu care faci 5 minute până la parc), fie cu shuttle bus (aceste shuttle bus-uri deservesc în mod normal și gratuit hotelurile Adagio – care era vizavi de blocul nostru și l’Elyse și alte hoteluri; noi, în prima zi, am mers dus-întors către Disney cu acest shuttle bus pentru ca avea stație în fața blocului și am mers pe stilul ,,românesc”, adică am întrebat șoferul de unde se ia bilet, el ne-a zis că nu există bilet că este gratuit pentru cei care sunt cazați la anumite hoteluri și a zis că ne el ne ia și pe noi, dar dacă vine control putem să luăm amendă…ceea ce ne-am asumat și până la urmă nu am luat; eu una nu am văzut niciodată control în aceste shuttle bus-uri, că și în 2019 am mers cu el, dar măcar atunci nu riscam amenda pentru că eram cazați la un hotel deservit de acest bus) fie cu mașina personală (cum am mers în a doua zi de parc; cu mașina faci 2-3 minute și există o parcare supraetajată exact lângă intrarea în parc, unde te costă 2 euro pe ora parcarea). Avantajul la mersul cu mașina personală este că poți să cari mai ușor traistele cu plușuri, rochii și alte souvenir-uri pe care le cumperi din Disney, fara să te cari cu ele prin autobuz sau pe străzi. Noi de-aia am și ales să mergem cu mașina în ultima zi de parc, pentru că planificasem cumpărăturile din Disney special în această ultimă zi.

Cam ăsta ar fi, pe scurt, subiectul cazării recomandate de mine pentru Disneyland Paris. Ca să nu fie un articol infinit de lung, așa cum sunt majoritatea articolelor mele, voi reveni cu capitole ulterioare legate de această călătorie cu copiii prin Europa, cu scop principal Disneyland. Așadar, capitolele ce vor urma vor fi despre:

Capitolul II – Disneyland Paris: costuri de acces și achiziție bilete, atracțiile din cele 2 parcuri, parade, spectacole, magazine, mâncare în cadrul locației, în ce sezon e de preferat să mergi și tot ce merită povestit efectiv despre Disneyland Paris

Capitolul III – Paris și împrejurimi – ce am mai vizitat în Paris și mai ales pe lângă Serris și recomand, acvariu, parcuri imersive etc.

Capitolul IV – Cumpărături și magazine în Serris

Capitolul V – Călătoria cu mașina spre Disneyland Paris și retur (ce am văzut pe drum și ce avantaje și dezavantaje implică mersul cu mașina plus doi copii)

Promit, așadar să revin și cu capitolele mai sus menționate pentru o bună documentare și arhivare a acestei experiențe. Nu aș ști să promit, însă, și când revin cu ele, pentru că așa cum spuneam și la început, timpul meu de scris, citit sau căscat ochii la seriale sau, pe scurt, “timpul meu de eu cu mine” este veșnic limitat. De-aia și apare scris între ghilimele că e ca și cum n-ar exista, ca dacă n-ar fi, practic nici nu este…

POZE de final de capitol:

Poz(n)e