Kavarna, Cap Kaliakra, Balcic…via drumurile imposibile ale României

Știrile despre accidentele de pe autostrada Soarelui și de pe drumurile patriei, nu contenesc să apară zilele astea. Mi-am amintit, astfel, de coșmarul trăit de noi în weekendul pe care l-am petrecut în Bulgaria, spre care am plecat tot pe autostrada Soarelui, vorba vine, a soarelui… că e mai mult autostrada întunericului, în perioada asta, sau, mai bine zis, a nopții minții…

După concediul ratat, în luna iunie, la greci, acum două weekend-uri ne-am hotarât să mai dăm o fugă până la mare, de dragul fetelor, undeva mai aproape. După ce am analizat piața autohtonă și prețurile (mai ales raportul ,,calitate-preț”), ne-am decis să mergem în Bulgaria vecină, mai precis, în Kavarna, care se află cam la 40 – 45 km distanță de Vama Veche. Conform estimării Waze, în mod normal, ar fi trebuit să facem cam 3 ore până acolo, cu plecare la 5:30 – 6:00 dimineața, din București. Doar că modul ,,normal” nu există în România, când vine vorba de drumuri, fie ele pe șosele sau pe calea ferată.

Vineri am plecat din Brașov, eu cu mama și cu fetele, cu trenul Astratrans-carpatica de 10:40. Andrei urma să vină seara, cu mașina. Pentru că duba era, din nou în service, noi, fetele, a trebuit să plecăm cu trenul, în mașină neavând cum să încăpem toți 5, plus pisica. Așa că am plecat cu trenul, de dimineață, iar Andrei a venit, pe seară, cu mașina… și cu pisica.

Cu trenul ar fi trebuit să fie o experiență plăcută pentru copii, mai ales că Thea nu mai fusese niciodată cu acest mijloc de transport. Din păcate, însă, în țara asta, se pare că orice metodă de deplasare alegi, experiența va fi aceeași, respectiv, neplăcută. Noi ne luasem bilete la tren, la Astratrans , on-line, cu o zi înainte de călătorie. Vineri dimineață, când am ajuns în gara din Brașov și am mers să întrebam la biroul de informații, la ce peron va sosi trenul de la Astratrans, tanti de acolo, mai acră decât orice formă de vita­mina C, ne-a răspuns, în sictir, că nu știe, pentru că e tren particular. Până la urmă trenul a sosit, la peronul 1, doar că nu a fost genul de tren Astratrans care vine de obicei. Spun „de obicei” pentru că mama circulă des cu Astratrans pe ruta asta și era obiș­nuită cu un tren cu 2 vagoane, cu locu­ri la măsuțe, foarte aerisit și civilizat. Dar nu, de această dată a venit un tren cu două vagoane… de dormit, cu cușete. După ce am urcat, ne-am găsit cele 4 locuri, achiziționate on-line, într-o cușetă, amenajată stil compartiment, cu 6 locuri. Când am văzut că în vremuri de „distanțare socială “, la noi în compartiment mai vin încă 4 persoane, practic, ajungând să fim 8 persoane, într-un compartiment de 6 locuri, m-am enervat cumplit. Observând și că tot culoarul era plin de lume, mi-am dat seama că au vândut cu mult peste numărul de bilete/locuri existente. Ca la romani, nici că e tren particular nu a mai contat. În fine! Noroc că am ajuns la timp și cu bine acasă, la București.

A doua zi, un nou drum, o nouă peripeție. Deși ne-am pornit către autos­trada Soarelui, sâmbătă dimineața, la 6 fară ceva, practic, coloana începea de la intrarea de pe centură, spre autostradă. Apoi se continua pe toată lungimea autostrăzii. Practic, cât era autostrada de lungă, de la București la Constanța, ea era de fapt o mare parcare, sau un fel de DN 1, la Bușteni, doar că pe două benzi sau, pe alocuri, pe trei. Și când spun că erau trei benzi, pe alocuri, mă refer la faptul că, deși toți stăteam pe loc, se găsea mereu, cel putin un șmecher nesimțit care să meargă pe banda de urgență. Că așa este în România „unii e mai șmecheri decât alții!”. Totodată, în ziua respec­tivă am văzut cele mai multe accidente, posibil de văzut într-o singură zi pe drumurile patriei. Au fost cel putin 15 accidente, cu minim 2- 3 mașini implicate, pe toată lungimea autostrăzii, pe sensul de mers către mare. Așa am ajuns la concluzia că românii nu merită autostrăzi, pentru că nu au educația necesară spre a se folosi corespunzător de ele. Habar nu au să conducă pe autostrada! Pentru ei, echivalent cu procesul de semnalizare este și cel de a schimba banda, pe principiul „am pus semnal , deci mă bag!”. Nu tu asigurat înainte, nu tu, nimic! Astfel încât atunci când schimbă banda mai iau 1- 2 mașini cu ei… Și, uite așa, un drum care trebuia să dureze 3 ore, a durat ,,doar” 5 ore și jumătate, cu tot cu cele 20 – 30 de minute de stat în vamă.

Când să trecem, în sfârșit, gra­nița am fost întâmpinați de cozile de zeci de oameni, la chioșcurile de exchange și la cele de vinietă. Bani cash, sub formă de leva, nu aveam oricum și vâzând cursul nesimțit, precum și cozile, am decis să nu schimbăm acolo. Așa că ne-am hotărât să scoatem, mai târziu, de la un bancomat din Bulgaria. Din fericire și cu vinieta am procedat la fel! Nedorind să îngroșăm și noi cozile uriașe de români, care îsi făceau vinietă în vamă, a intrat Andrei pe net și a făcut, în 2- 3 minute vinietă on-line (pentru care am primit și confirmare prin sms). Mai departe, conștienți că la cazare putem face check-in doar după orele 15:00 și fiind abia trecut de 11:00, am setat, pe Waze, ca destinație, o zonă în care să ne oprim direct la plajă, cu fetele, pentru că asta își doreau. Auzisem de la niște prieteni, din Poiană, despre Thracian Cliffs Resort, așa că asta am pus pe GPS. De la granită și până acolo sunt cam 45 de km. Cand am ajuns am rămas cu gura căscată de frumusețea și pitorescul acestui resort. Ne-a plăcut atât de mult încât am vrut să ne cazăm acolo, în ciuda prețurilor, nu tocmai accesibile. Dar, din păcate, nu aveau nimic liber, pentru că urma să fie organizată o nuntă în acel weekend, acolo. Așa că am ales să mergem doar la plaja, în cadrul acestui superb resort. Am parcat mașina într-o parcare special amenajată pentru cei care, la fel ca și noi, veneau în resort doar pentru plajă. De lângă parcare ne-a preluat un microbuz care ne-a lăsat lângă plajă. Plaja amenajată cu bar, restaurant, umbreluțe, nisip fin, ca în Grecia, și apă turquoise, curată și limpe­de, tot ca în Grecia. Pe apă, în dreptul plajei, se puteau practica și diverse activi­tăți nautice, de tip schi jet, parasailing etc. Pe scurt, acest resort este o adevarată încântare. Am înțeles că a fost gândit și dezvoltat de către niște norvegieni și mai multe detalii despre el pot fi găsite aici: https://www.thraciancliffs.com/ Dacă mai revenim vreodată în zona respectivă de Bulgaria, acolo ne-am caza, cu siguranță. Ne-a plăcut atât de mult, încât am revenit și a doua zi, tot acolo, pentru plajă.

Când am ajuns, în sfarsit în Kavarna, unde aveam rezervată cazarea prin booking, ne-a șocat, nițel, zona. Până am găsit complexul în care eram cazați, am traversat o zonă destul de dubioasă, cu boscheți și clădiri părăsite pe vremea când se aflau în proces de construcție. Practic totul arăta ca și cum eram în niște ghetouri ,,boschetoase” sau într-o zonă care arata așa cum îmi imaginez că trebuie să arate Cernobîl-ul, părăsit de atâția ani, după dezastrul nuclear.

După ce am descoperit, în sfârșit, drumul către recepția complexului, aici, altă bucurie: tanti de la recepție ne-a trimis la plimbare să îi aducem bani cash, cu mesajul: “no cash, no check-in!”. Degeaba m-am chinuit eu să îi explic că am copiii în masină, obosiți, după o zi pe drum și după plajă, că nu s-a lăsat: “You can’t pay with credit card! Only cash, leva or euro!”. Așa că am plecat să căutam un bancomat. Ne-am mai învârtit ceva timp prin ghetouri până l-am gasit și am revenit cu leva cash, la tanti. Culmea că rezervarea era făcută prin intermediul booking.com și nu mă așteptam la faza asta cu cash-ul, dar nu-i nimic, de acum încolo știu și cei de pe booking, că am avut grijă să-i informez.

Apartamentul în care ne-am cazat în cadrul Apart Complex Kavarna Hills, deși spațios și accesibil ca preț (am plătit în leva, pentru 2 nopți, echivalentul a 570 lei, pentru un apartament cu 2 dormitoare, 2 băi, living, bucătărie și 3 balcoane, precum și access la piscina din cadrul complexului), nu l-aș recomanda ca și cazare pentru că din punct de vedere al curățeniei sau al ospitalității a lăsat mult de dorit! Nici nu se compară cu Grecia, dar totuși mult mai ok decât la Mamaia… Așadar, nu o să insist mult pe subiectul cazarii, care pentru 2 nopți, a fost acceptabilă, dar doar atât.

De povestit și neaparat de bifat, dacă vă poartă drumurile pe aceste meleaguri din Bulgaria ar fi următoarele: Thracian Cliffs Resort (de care am povestit, deja, mai sus), cap Kaliakra, fermele de scoici din zonă, restaurantul Old Bridge din Kavarna și, mai ales, palatul și domeniul de la Balcic.

Pentru un weekend în această zonă a Bulgariei noi ne-am organizat timpul astfel: dimineața  am mers la plaja Bendida Beach din cadrul Thracian Cliffs (iar în drum spre acest resort am observant că există, tot sus, pe coastă, undeva în partea stângă, un complex, la care nu am fost, cu Aqua Park – Aquapark Topola Skies – https://www.topolaskies.com/en/ , precum și diverse zone, în partea dreaptă a drumului, cu activități variate de tip echitație, tir cu pistol/pușcă/paint ball etc.) iar după amiaza am vizitat împrejurimile zonei: Cap Kaliakra și Balcic.

La Cap Kaliakra mai fusesem în 2008 sau 2009. Si acum, în 2021, am găsit locația la fel de spectacu­loasă, ba chiar și mai încântătoare de privit, pentru că am prins un apus de soare superb, de pe cărările fostei cetăți și de pe terasa restaurantului amenajat acolo. Priveliștea este absolut spectaculoasă, indiferent de momentul zilei! Capul Kaliakra este situat în sudul Dobrogei și totodată în nordul coastei bulgare a Mării Negre, la 12 kilometri est de Kavarna și 65 de kilometri față de Mangalia. Această regiune se remarcă prin coastă abruptă, cu stânci verticale și înalte (70 m), ce se ,,apleacă” abrupt spre apa Mării Negre. Kaliakra este totodată o rezervație naturală, atât pe uscat cât și în apă, unde pot fi observați, în toată splendoarea lor, delfini, cormorani și alte specii de păsări sau animale marine. Capul Kaliakra se află pe ruta ,,Via Pontica”, rută reprezentativă de migrație a unei multitudini de specii de păsări, dinspre Africa spre estul și nordul Europei.

Totodată, Capul Kaliakra este reprezentativ și din punct de vedere istoric, pentru că aici se găsesc, încă, zidurile fostei cetăți fortificate Dobrotitsa, pe vremuri fostă capitală medievală a Dobrogei.

Mergând tot pe firul istoric al zonei, mai mult decât Cap Kaliakra, de data aceasta m-a impresionat Balcic-ul, pentru că aici nu mai fusesem niciodată. Practic, pentru mine Balcic-ul a fost deliciul acestei plimbări de weekend! Este senzațional ce frumos au conservat bulgarii tot acest domeniu și mă întreb cum ar fi arătat el astazi, dacă Cadrilaterul și implicit Balcic-ul ar fi rămas ale României. Am un feeling că, poate nu ar fi arătat la fel de bine!

Conform https://ro.wikipedia.org/wiki/Balcic : ,,Balcic (în bulgară Балчик, în turcă Balçık, în franceză Baltchik, în engleză Balchik) este un oraș la țărmul Mării Negre, în regiunea Dobrici, Dobrogea de Sud, din nord-estul Bulgariei, situat la o distanță de 42 km de Varna. În prezent este una dintre atracțiile turistice ale Bulgariei, la Marea Neagră. În perioada 1913-1940 a aparținut de Regatul României, împreună cu restul Dobrogei de Sud, în urma celui de-al Doilea Război Balcanic (iunie-august 1913). În 1940, Cadrilaterul, inclusiv Balcicul, a fost redobândit de Bulgaria. Aici se află Castelul din Balcic, reședința de vară preferată a Reginei Maria, înconjurat de o la fel de celebră grădină botanică, unicat în Europa centrală și de est, în special datorită colecției de cactuși. Datorită versanților de calcar din perimetrul său, localitatea a fost supranumită Orașul Alb. Întreaga zonă a fost numită Coasta de Argint din aceleași motive. Lângă localitate a mai existat o așezare (azi parte a orașului) numită Mumcil, în timpul administrației românești și Momchil în bulgară. Satul avea populație majoritară de etnie tătară.”

De când mă știu, am fost o entu­ziastă a monarhiei și a periodei interbelice așa că descoperirea domeniului de la Balcic, al Reginei Maria, a fost un deliciu pentru mine. M-au impresionat extraordinar de mult, atât palatul prin delicatețea și miniaturismul său cât și grădinile și, practic, întreg ansamblul creat de Regina Maria.

Tot conform https://ro.wikipedia.org/wiki/Castelul_din_Balcic: ,, Castelul din Balcic (în bulgară Двореца в Балчик, transliterat: Dvoreța v Balcik) situat în orașul Balcic (Bulgaria) a fost o reședință a reginei Maria a României, în perioada în care Cadrilaterul a aparținut României. Clădit pe malul mării Negre, castelulul cuprinde o grădină botanică, o sală a fumătorilor, o pivniță, o chilie mănăstirească, un izvor de apă, mai multe vile rezidențiale și diverse alte clădiri. Castelul, poreclit de regină Tenha Yuva („Cuibul Singuratic” în limba turcă) este de fapt o vilă mare cu pereți albi și acoperișuri de țiglă roșie străjuite de un minaret, construită anume după planurile și gusturile Reginei Maria, de-a lungul a trei terase. Combină elemente ale stilului otoman cu cel al caselor bulgărești. Țărmul mării forma inițial terasa inferioară, cu o mică faleză, dar în anii 1950 aceasta a fost despărțită de talazurile care o săpau, printr-un dig și o nouă terasă de beton, pe care vara funcționează cafenele și restaurante. Domeniul castelului cuprinde șase case, câte una pentru fiecare copil al Reginei Maria. Tot din dorința acesteia a fost ridicat și paraclisul „Stella Maris”, în stil ortodox, unde regina se reculegea. Atât de bine se simțea în „Cuibul Singuratic”, încât regina a lăsat dorința ca după moartea ei, inima să-i fie păstrată în incinta paraclisului. Castelul a fost construit pe un teren oferit reginei de către bancherul Ioan Hrissovelonis, teren mărit prin achiziționarea de către statul român a altor terenuri vecine de la localnici. Lângă palat s-a construit un minaret, accentuând ambianța orientală. Vila “Cuibul singuratic” a fost proiectată de arhitectul E. Guneș și a fost construită între anii 1925 și 1929, lucrările fiind executate de firmele italiene Agostino Fabro (decorațiunile) și Giovanni Tomasini (zidăria, pavajul, mozaicurile și asfaltarea), sub directa supraveghere a secretarului particular al reginei : Gaëtan Denise. A doua clădire a domeniului regal de la Balcic era vila Mavi Dalga („Valul albastru” în limba turcă), compusă din 16 camere, în care se aflau apartamentele principelui Nicolae și ale doamnelor de onoare. Lângă ea se afla „Casa Suitei”, având camerele distribuite în formă de potcoavă, cu colonade spre mare și coloane spre interior. (…)La restituirea Cadrilaterului către Bulgaria, prin Tratatul de la Craiova din septembrie 1940, castelul a trecut din proprietatea ramurei române a familiei Hohenzollern-Sigmaringen în cea a ramurei bulgare a familiei Saxa-Coburg-Gotha (din care se trăgea și Regina Maria). În septembrie 1944, Armata sovietică s-a cantonat în castel care a fost integral prădat, inclusiv ușile și ferestrele. În anii 1950, Partidul Comunist Bulgar a decis renovarea și transformarea castelului în „casă de odihnă” pentru activiștii săi. În anii 1960 a fost transformat în muzeu, autoritățile culturale bulgare încercând să facă rost de mobilă, tablouri și icoane în stilul celor care apăreau în puținele fotografii figurând în interiorul Castelului, așa cum arăta inițial. Grădina a devenit atunci botanică, trecând în custodia Universității din Sofia. Ca locuri de rugăciune, regina și-a construit o bisericuță (inițial anglicană, religia dânsei în tinerețe), un templu bahaist numit „Maria Ruh” și paraclisul ortodox „Stella Maris”, plănuit de arhitectul Rogha Bihab, al cărui interior a fost pictat în 1930 de zugravii locali A. Damian și Papatriandafilos. În acest paraclis a fost depusă în iulie 1938, și la cererea testamentară a reginei, o casetă conținând inima sa, aceasta fiind mutată în toamna 1940, după predarea Cadrilaterului către Bulgaria, la castelul Bran și după război în tezaurul Muzeului Național de Istorie, la București.”

Pe mine m-a fascinat acest loc prin grandoarea sa… miniaturală. Pare un tărâm de basm, condensat printr-o magie aparte într-un glob de cristal. Din păcate nu am găsit un astfel de suvenir de cumpărat de acolo, eu fiind o mare colecționară de astfel de globuri de cristal, cu lichid in interior și diverse peisaje, personaje, orașe sau ipostaze surprinse, în interior. În orice caz, acest tărâm magic nu poate fi povestit sau surprins în imagini și fotografii, el trebuie văzut, simțit și trăit în realitate. Mă întreb oare care era atmosfera în perioada de glorie a castelului, respectiv pe vremea reginiei Maria. Pentru a mă putea transpune și cu alte ocazii, în atmosfera de acolo am cumpărat și ceva vinuri de la https://queenswinehouse.com/ . Sunt vinuri produse doar acolo, în ediție limitată și cu arome unice. De asemenea, există și un restaurant în cadrul acestui ansamblu de la Balcic si am văzut ca există și posibilitate de cazare în anumite vile din complex.

Unde am mancat în weekendul respetiv? Pentru că în general, pe unde mergem, ne place să simțim gustul și aromele locale, în general nu suntem amatori de locații all inclusive sau de mâncat în același loc. Ne place să degustăm și să încercăm cât mai multe variante, așa că și de data aceasta, fiecare masă am luat-o în altă parte, încercând să ne informăm de pe internet în legatura cu restaurantele. Astfel, în prima zi, am mâncat prânzul pe plaja la Thracian Cliffs iar cina la Dalboca (https://www.dalboka.ro/ro/), restaurantul deja celebru în rândul românilor, al unei ferme de midii din zona Kavarna. Aici se pot mânca diverse specialități de midii, pește, precum și preparate din carne de pui, porc, etc. Meniul este inclusiv în limba română, iar nota de plată se poate achita atât în lei cât și în leva. De asemenea, ospătarii vorbesc și limba română. Mai fusesem la Dalboca și în trecut, acum peste zece ani. Față de atunci, pot spune că deși restaurantul s-a extins și chiar s-a mai construit un restaurant, altul decât Dalboca, vizavi de ei, unul mult mai mare și cu terase supraetajate, la Dalboca, porția de midii s-a micșorat, ceea ce pe mine nu m-a deranjat deloc, fiind tocmai potrivită pentru capacitatea mea. Mâncarea este buna, la fel și berea! 😊 Totuși, atât din punct de vedere al ospitalității, cât și al gătitului de midii și al altor preparate gastronomice, rămân fidelă grecilor. Cel puțin asta este părerea mea!

În ziua următoare, la prânz, am mâncat la restaurantul Old Bridge (https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g1464872-d12967595-Reviews-The_Old_Bridge-Kavarna_Dobrich_Province.html)  din Kavarna, restaurant care era foarte aproape de cazare. Mi-a plăcut foarte mult aici, mâncarea foarte bună, la fel și atmosfera și din ce am observant mesele erau ocupate în proporție de 98% de bulgari. Seara am mâncat la o terasă în Balchik, nu mai știu exact cum se numea, însă nu m-a impresionat nimic, în mod special acolo, nici mâncarea, care era destul de scumpă, nici locația.

A doua zi ne-am pornit la drum, înapoi către România. De cum am trecut granița, prin Vama Veche, ne-a întâmpinat, din nou, aglomerația rutieră autohtonă…un ,,adevărat deliciu”! Am stat cam 40 de minute, pe loc, între cele două giratorii de la Eforie Sud sau Nord, nu mai știu exact care. Deși autostrada A2 nu a mai fost la fel de aglomerată și presărată cu accidente ca la venire (asta pentru ca ne-am întors într-o zi de luni și nu duminica), drumul de întoarcere a fost, totuși, crunt, pentru că a trebuit să parcurgem într-o singură zi, atât distanța dintre Kavarna și București, cât și distanța București – Poiana Brașov. În concluzie, pot spune că deși România este o țară de un pitoresc suberb, acesta pălește și se ofilește, fiind sufocat de aglomerație, de nesimțirea și tupeul conaționalilor! Orice drum devine un real coșmar! Deși ador să călătoresc și să descopăr locuri noi, din păcate, călătoritul în România devine din ce în ce mai obositor, indiferent de distanță sau de mijlocul de transport ales! Culmea că și călătoritul către alte țări devine neatrăgător, atunci când știi că până acolo ai de străbătut drumurile României. Păcat, mare păcat! Cum spune și vorba: ,,frumoasă țără avem, păcat că-i locuită!”

Un concediu ratat… un sistem medical apreciat

De obicei, în fiecare an, ne place să plecăm în concediu, la mare, în Grecia, la începutul lunii iunie, înainte să ia copiii vacanță. Ne pla­nificăm astfel concediul, special, pentru a evita aglomerația sau căldura insu­portabilă, care apare în Grecia după această perioadă. Treaba cu evitatul aglomerației ne-a ieșit cu brio și de data aceasta. Am plecat într-o luni, mai exact 14 iunie și nu doar că nu am stat la cozi, în nicio vamă, dar nici măcar nu am fost supuși vreunei testări aleatorii la intrarea în Grecia. Deci până aici toate bune și frumoase! Însă, încă de dinainte să plecăm am avut câteva pățanii care parcă prevesteau concediul ratat, ce avea să urmeze…

Întâi și întâi s-a stricat aerul condiționat la mașina cu care trebuia să plecăm. Asta s-a întâmplat încă de dinainte să plecăm din Brașov. Reparația foarte dificilă, abia s-a realizat, a fost cât pe ce să plecăm cu mașina așa sau cu altă mașină.

Apoi după ce am ajuns, vineri, la București, noi urmând să plecăm de acolo către Grecia duminică spre luni noapte, sâmbătă seara, practic cu o zi înainte, Thea a început, din senin, să manifeste o creștere a temperaturii cor­porale către 38° – 39°C. A tot făcut, așa, temperatură până duminică seara, când după o zi întreagă în care a fost apatică și a refuzat să mănânce și să bea, la insistențele mele de a bea măcar apă, a vomitat de două ori. Apoi s-a culcat, nu a mai avut temperatură peste noapte. A doua zi s-a trezit bine, fară febră și cu apetit, așa că am decis să plecăm spre Grecia. Mare greșeală!

Pe drum a fost foarte ok. Nu a avut febră, a cerut una alta de mâncare, însă în afară de biscuiți, sără­țele și apă nu a vrut să mănânce altceva și nici nu aveam mare lucru la noi, în afară de sandwich-uri. După ce am ajuns, pe seară, în Grecia (Thasos), a continuat să fie ok, iar seara am ieșit la o tavernă unde am mâncat cu toții, iar ea a mâncat niște biban de mare. Apoi am mers la vilă, totul ok, ne-am culcat. A doua zi însă, cand ne-am trezit Thea era foarte apatică. Nici nu voia să se trezească, să meargă la plajă, ceea ce era extrem de neobișnuit la ea, care, în general este foarte energică, nu stă locului nici măcar o secundă și este mereu dornică să facă ceva. Uter­ior am sesizat că nici măcar în șezut nu voia și nu putea sta, se ,,prelingea” efectiv la orizontală, oricât aș fi încercat să o conving să se ridice. În plus, nu voia să mănânce și nici măcar să bea apă. Nu voia decât să zacă. Dându-mi seama că nu este deloc în regulă ceea ce se petrece cu ea, am decis să mergem la dispensarul din Prinos, ca să o consulte un pediatru. Zis și făcut! Am ajuns în 10-12 minute în Prinos, la dispensar. Acolo, din cauza măsurilor stricte anticovid, nu se putea intra înăuntru. Toată lumea aștepta prin curte. Am mers către intrare și am relatat unui cadru medical care ieșise la ușa dispensarului,  ce problemă aveam. Ni s-a spus să așteptam în curte. După aproximativ 15 minute a venit o doamnă doctor pediatru, împreună cu o asistentă. Ne-au dus în curte, într-un container care, în interior, era amenajat special pentru consultații pediatrice, având un birou, un pat, scaune, un cântar, chiuvetă și alte lucruri utile. După ce am relatat, în engleză, situația care ne adusese acolo, au consultat-o pe Thea, i-au luat temperatura, apoi i-au pus o branulă și i-au recoltat sânge, pentru analize. Apoi ne-au rugat să așteptăm, din nou, pe un scaun în curte, rezultatele analizelor. După vreo 20 de minute au venit cu rezultatele și ne-au spus că este extrem de deshidratată și că ne vor trimite cu ambulanța pe continent, la spita­lul din Kavala. Pe mine a căzut cerul în momentul ăla și am întrebat dacă nu se poate tratament ambulatoriu. Mi s-a spus că viața ei este în pericol, întrucât analizele au ieșit foarte prost și trebuie să stea câteva zile în perfuzii ca să își revină, așa că, neavând altă variantă, am acceptat. Ca să putem pleca cu ambulanța către spital a trebuit să ne facă atât mie, cât si ei, câte un test rapid covid. Thea, săraca, a făcut îngrozitor de urât la test. S-a zbătut, a dat cu picioarele, dar în cele din urmă au reusit să îi recolteze. Culmea este că în momentul în care i-au pus branulă sau când i-au recoltat sânge pentru analize nu a avut nicio reacție, ceea ce a îngrijorat-o și mai tare pe pediatră și mi-a zis că nu este normal să nu reacționeze la ac în venă. I-am explicat că, probabil, nu a avut nicio reacție pentru că nu i se mai pusese niciodată o branulă, până atunci. Pe de altă parte, pediatra s-a bucurat când a văzut-o atât de reactivă și furioasă la testul rapid pentru covid. După ce am primit rezultatele la testele rapide, negative amândouă, am plecat cu ea, cu ambulanța, spre feribot, către spita­lul din Kavala. Eu eram foarte panicată, în ambulanță, mai ales că ea adormea și mă îngrijoram și mai tare când o vedeam așa…inconștientă. Șoferul si ambulanțierul au fost foarte atenți, mă întrebau în permanență dacă suntem în regulă sau dacă nu ne este prea cald sau prea frig, de la aerul condiționat. De asemenea mi-au explicat că o dată ce vom coborî de pe feribot, pe continent, ne va prelua o altă ambulanță care ne va duce la spitalul din Kavala, ceea ce s-a și întâmplat. După ce am coborât de pe feribot, am luat-o în brațe și ne-am mutat în altă ambulanță. Și echipa din această ambulanță a fost la fel de amabilă, ne-au pus centuri de siguranță, atât mie cât și ei, patul pe care era așezată, fiind prevazut cu centuri de siguranță. Mi-au comunicat că în aproximativ 20 de minute vom ajunge la spital, de pe autostradă și exact așa a fost.

La spital ne-au lăsat la camera de gardă de la pediatrie unde a venit o asistentă împreună cu un medic resident. A trebuit să povestesc de la zero tot ce s-a întâmplat. Au consultat-o și ne-au făcut din nou un test rapid covid. Apoi ne-au zis că trebuie să ne facă si test PCR, atât mie cât si ei, ca să ne poată muta pe secția de pediatrie de la etajul 1. Testul ăsta PCR, însă, i-a pus capac Theei. Când a văzut iar bețișorul, de data asta și pentru nas și pentru gât, deși mă chinuiam să o țin, s-a zbătut atât de tare încât i-a ,,zburat” branula din venă și i-a țâșnit sângele pe asistentă. De aici un întreg coșmar: timp de 2 ore pe ceas s-au chinuit să îi pună altă branulă, ea urla, eu o țineam, băgau acul, nu era ok, luam pauza apoi altă venă și de la capăt. A fost horror! Am crezut că leșin, în repetate rânduri. Pană la urmă ne-au trimis sus, pe secție și abia acolo, o asistentă, mai iscusită, a reușit să îi pună branula. Apoi i-a pus și un suport special pe mânuță, pentru a preîntâmpina o altă smulgere, accidentală, a branulei. Biata Thea, după tot acest calvar, a adormit instanta­neu. Ne și mutaseră în salon, între timp, un salon cu 6 paturi în care mai era o singură mămică împreună cu o fetiță mai mică decât Thea. Cele două au și fost externate în seara acelei zile, astfel încât peste noapte am rămas doar eu cu Thea în salon.

Am rămas cu ea în spital 2 nopți, de marți dimineață, până joi după amiază. Nu insist prea mult pe derularea evenimentelor în aceste trei zile, însă ceea ce vreau să subliniez este că serviciile medicale grecești sunt cu câteva zeci de ani mai avansate decât cele românești. Nu mă refer neapărat la per­formanța sau priceperea medicilor, ci mai ales la umanitatea și atenția lor, la curățenia din spital și la tot confortul pe care se străduiesc ei să îl ofere, într-un spital de stat. Practic, ca și servicii medicale, grecii oferă confortul pe care la noi îl găsești la privat, la Medlife, Regina Maria, Sanador, Medicover sau alte spitale particulare. Toaleta se afla în salon și era foarte curată, la fel și dușul unde găseai șampon, săpun lichid și dezinfectant. Și la intra­rea în salon se afla un dispenser cu dezinfectant. Hârtia igienică și prosopul de hârtie se aflau, și ele, la locul lor și atunci când parea că sunt pe terminate erau înlocuite cu altele noi. Curățenie se facea, în salon, de 2 ori pe zi, dimineața și seara. Patul pe care stătea Thea era din cel reglabil, cu telecomandă, așa cum am avut la Medlife, când am născut. Echipa medicală, care se schimba cam la 8 ore, de asemenea, extraordinară! Atât medicii cât și asistentele foarte atenți și foarte amabili și umani. Deși nu toți vorbeau engleză își dădeau toată silința să îmi răspundă la orice întrebare pe care le-o adresam. I-au făcut Theei tot felul de analize și îmi explicau de fiecare dată rezultatele. Prin intermediul analizelor au descoperit și că pierde glucoză în urină, motiv pentru care ne-au recomandat investigații suplimen­tare și, eventual, teste metabolice. Mi-au spus că dacă am fi fost cetățeni greci, ne trimi­teau, obligatoriu, la Atena sau la Salonic pentru teste metabolice și investigații suplimentare, care nu se puteau face în spitalul din Kavala. Erau îngrijorați de fragilitatea și greutatea ei, ea având doar 15 kg la o înălțime de 109 cm. A trebuit să le explic, în repe­tate rânduri, că așa a fost mereu, nu a slăbit acum în urma virozei. În spital a început să și tușească, motiv pentru care în ziua externării i-au făcut și o radiografie la plămâni, care a ieșit ok (dacă nu ar fi ieșit ar fi refuzat externarea). Cu externarea, altă poveste! Abia au acceptat să o exter­neze, doar pe semnătura și responsabilitatea mea, rugându-mă să îmi iau angajamen­tul că atunci când vom reveni la noi în țară vom continua cu investigațiile pentru ea. La externare ne-au dat un dosar de 18 pagini cu analizele, observațiile și re­comandările lor, dosar pe care încă mă străduiesc să găsesc pe cineva să îl traducă din greacă în română sau în engleză.

A! Era să uit să menționez că secția de pediatrie avea și o cameră de joacă pentru copii, cu jucarii, jocuri, bibliotecă și alte lucruri pentru copii, astfel încât să le facă șederea mai plăcută, în spital. Mâncarea servită copii­lor, de asemenea gustoasă, astfel încât după ce ne-am externat, Thea mi-a zis că vrea supă ca la spital. Saloanele aveau toate și câte o icoană frumoasă, pe perete.

Așadar, lăsând la o parte experiența în sine, adică un concediu vai de el, pot totuși să apreciez serviciile me­dicale de stat de la greci (chiar dacă sper din tot sufletul să nu mai am nevoie vreodată de ele). Mi s-a părut incredibil și că nu au vrut să primească nici măcar 1 € de la noi, deși, ca un român îndoctrinat si prost ce sunt, am încercat să le ofer în repetate rânduri, inclusiv la externare. Au fost de-a dreptul ostracizați și mi-au spus că „it’s forbidden!”. De câte ori mă strigau îmi spuneau „Mom!” așa că acest apelativ o să mă urmărească, o vreme. Theei îi spuneau Thea, pentru că oricum e un nume cu origine gre­cească. Ba chiar, special pentru ea se străduiau să vorbească în română. Deci, nota 10 plus pentru sistemul medical grecesc!

Acum, câteva sfaturi utile legate de asigurarea medicală de călatorie, în străinătate! Încă de când am mers la dispensar, în Prinos, ne-au întrebat de cardul european de sănătate. Noi nu aveam un astfel de card și abia acum, în urma acestei experiențe, ne aflăm în proces de obținere a acestuia (revin cu detalii mai jos). Însă aveam asigurare medicală, atât noi adulții, cât și copiii, prin Revolut. I-am anunțat pe cei de la Revolut de cum am ajuns la spital cu Thea, în Kavala și au deschis dosar de caz. Au și sunat la spital, iar cei de la spital m-au anunțat că au fost contactați de cei de la asigurare. Buuuun! Părea că totul e în regulă, însă țin să menționez că nici până în prezent nu am recuperat banii de la ei, pentru zilele de spitalizare și pentru serviciile medicale (ambulanțe, transport, feribot etc.). Oricum, costul total pentru 2 nopți de spitalizare, analize, plus transport cu două ambulanțe, feribot etc. a fost de doar 340 euro, ceea ce mi se pare foarte rezonabil, mai ales că serviciile oferite au fost de nivelul unei clinici private din România, unde cu siguranță toate cele menționate, mai sus, ne-ar fi costat mult mai mult. Cei de la Revolut au cerut acces la dosarul medical. L-au primit de la spital, apoi ne-au cerut contactul medicului pediatru din România, care a urmărit copilul de la naștere, ca să se asigure că nu era o condiție preexistentă, de care știam. Ca și cum poți ști dinainte dacă te paște o viroză urâtă care se lasă cu deshidratare masivă. În fine! Apoi, după ce au primit toate cele de mai sus, ne-au spus că ne-au transferat către altă ,,direcție” de la ei, pentru că noi am plătit deja și nu am așteptat să plătească ei. Daaaaah! Logic că am plătit, că altfel nu ne externau și dacă așteptam după ei să plătească, la cât de ,,repede” se mișcă, probabil că eram încă acolo… Deși asigurarea asta pe care noi am platit-o atât pentru noi, cât și pentru copii este făcută prin intermediul Revolut, la o firma de asigurare din Marea Britanie, se pare că nu e bună de nimic. Acum cică analizează factura de la spital. Deci birocrație mai multă decât la noi! Dar pentru mine nu e vreo mirare, am pățit la fel și cu Allianz Țiriac, în 2016, când tot în Grecia fiind, gravidă cu Thea am mers să fac o ecografie pentru că aveam niște probleme și deși am plătit ecografia 100 de euro, pentru că am cerut chitanță (fără chitanță m-ar fi costat 80 de euro, că așa e la greci..), cei de la Allianz au refuzat să deconteze spunându-mi că ecografia am făcut-o la cererea mea. nu la recomandarea vreunui medic… Deci, practic, asigurările astea sunt făcute doar spre profitul lor, că dacă ai nevoie, trebuie întâi să aștepți o recomandare și apoi să apelezi la serviciul medical, cu alte cuvinte poți să și mori, dar doar să ai recomandare prealabilă. Așa că, pe viitor, o sa ne facem Cardul European de Sănătate, care se obține în mod gratuit de la Casa de Asigurări de Sănătate din România și este valabil 2 ani. Prin intermediul lui ai access gratuit la servicii medicale de stat, din Europa. Dacă am fi avut acest card nu ar fi trebuit să plătim nimic și totul s-ar fi decontat prin casa de asigurări din România către sistemul de sănătate al Uniunii Europene. Pentru cei interesați, pentru obținerea acestui card sunt necesare: o poza sau un scan după cartea de identitate și o poza/scan după adeverința de salariat/contribuabil la sistemul medical de stat, care se pot depune on-line aici: https://www.casmb.ro/atl_uploads_pf_card_european.php  După ce le depui, primești confirmare pe e-mail că s-a acceptat solicitarea și că vei primi cardul prin poștă, în 7 zile lucrătoare. Noi sperăm, sincer, să nu mai avem vreodată nevoie de acest card, dar după experiența cu asigurările private, am zis că măcar să avem și aceste carduri, data viitoare când mai călătorim în Europa, atât pentru noi cât și pentru copii.

Revenind la povestea despre concediu, după ce am externat-o pe Thea joi, ea era ok, însă joi seara a început Eva să facă febră. Vineri am mers un pic cu ele la plajă, pentru că îi promisesem Theei că va merge și ea la plajă, după ce, în spital, saraca stătea mereu și se uita pe geam, din salon și plângea că vrea la plajă. De pe geamul salonului se vedeau fix marea și insula… La plajă însă era foarte frustrant pentru ele: Thea nu avea voie după externare să stea mult nici în apă și nici la soare, iar Eva, la fel, pentru că avea febră. Amandouă își doreau să se joace în apă, dar era ceva de genul ,,uite marea, n-ai voie în ea!”, ,,uite plaja, dar n-ai voie să stai în soare!”. Foarte greu de gestionat situația! Vineri, pe seară, când am văzut că Eva tot face febra, iar Thea transpira de la căldura, ea neavând voie să transpire foarte mult, după ce fusese atât de deshidratată, am decis să plecăm spre România în noaptea ce avea să urmeze. Au plâns fetele când au aflat, am plâns și eu, de ciudă, o dată cu ele și am plecat, cu promisiunea că vom reveni. Practic nici nu mai contează, un concediu ratat, asta e, doar sănătoși să fim! După ce am ajuns în România, cu Thea încă tușind și cu Eva continuând, încă două zile, cu febră 38° – 39° C, am mai stat câteva zile la București și apoi ne-am întors la Brașov, căutând răcoarea. Au urmat alte zile cu Thea ok și Eva cu tuse, iar viroza a ajuns în cele din urmă la Andrei, răpunându-l și pe el, cu febra 39 și câteva zile și cu tuse. Am uitat să menționez că nici pe mine nu m-a sărit această ,,minunată viroză”, eu am tușit cât am stat internată cu Thea în spital, de am crezut că leșin, m-a durut capul vreo două zile, posibil că am avut și febră, habar n-am! Eram atât de preocupată de ea și atât de stresată, încât nu prea am băgat în seama nicicum starea mea, nici n-am mâncat nici n-am dormit zilele alea…pentru mine nu conta decât să fie ea bine!

Cu Thea suntem încă în faza de analize suplimentare pentru glucoza din urină. Sper, din tot sufletul, să fie bine și să nu mai fie nevoie și de alte investigații! Sper să fim bine cu toții și să ne revenim, să ne bucurăm pe viitor de o viață lipsită de astfel de griji și de concedii fără peripeții! Oricum, ăla de a zis că cea mai importantă este sănătatea, mare savant a fost!