Despre oameni și…urși sau atunci când ursul e mai ,,liber în cuget și-n gândire, fără nicio îngrădire”…ca omul

Ursul prin Poiana Brașov

Aseară a venit ursul la noi, la gard…din nou! Am avut noroc că erau cânii afară, în curte, și l-au simțit, motiv pentru care nu a sărit ,,pârleazul”, peste gard. În ultimul timp vine aproape în fiecare seară și noapte, iar uneori chiar și diminețile, pe la 7:00. Locuim de 4 ani în Poiana Brașov. În primul an în care ne-am mutat aici ni s-a spus că în Poiană și mai ales pe strada noastră, nu vine ursul aproape niciodată. Într-adevăr în primii doi ani n-am văzut picior de urs și nici n-am auzit să fi fost. Anul trecut, pe timp de pandemie, când era goală Poiana, am început să mai primim câte-un Ro-Alert că e ursul aici sau dincolo, prin Poiană. Însă, ca anul acesta nu a fost niciodată. Acum primim minim 1-2 mesaje Ro-Alert pe noapte. Dimineața când plec să duc copiii la școală, în Brașov, la noi pe stradă găsești toate tomberoanele răvășite și cel puțin o balegă de urs în mijlocul sau la marginea drumului. Înainte nu trăiam cu fobia de urs, dar anul ăsta m-a ajuns, în așa hal, că mi-a fost teamă și să mai plec în drumeție, pe munte.

De când mă știu am considerat și încă mai consider că omul nu a adus aproape nimic bun, prin existența sa, pe planeta asta. Din punctul meu de vedere omul este, mai degrabă, un virus sau o molimă pentru planetă. Evident consider că este vina omului pentru ceea ce se întâmplă acum, la noi în țară, cu urșii. În primul rând pentru că s-au tăiat pădurile și pentru că, o dată cu extinderea așa zisei civilizații omenești s-a pătruns din ce în ce mai mult în habitatul animalelor. În al doilea rând pentru că, o dată cu încălzirea globală s-au produs modificări și în comportamentul animalelor. Spre exemplu, pentru că este mai cald și nu prea mai avem ierni, ursul nu mai hibernează și, totodată, face mai muți pui decât în trecut. Apoi, și pentru că omul a intervenit și a omorât sau strămutat masculii cei mari, care, în mod natural, mai împuținau din pui. Nu mai zic de comportamentul modificat al ursului care a ajuns urs gunoier tot pentru că a avut unde găsi…gunoaie. Sau că ursul s-a obișnuit atât de mult cu omul încât, vorba aia, a ajuns, fără voia lui, ,,să stea frumos la selfie-uri”. Așadar, nu sunt genul de persoană care să se declare de partea omului, în orice ,,conflict” cu animalul. De asemenea, nu susțin și nu am susținut niciodată imixtiunea omului, din așa zisa lui poziție de rasă superioară, în controlul speciilor. Nu am fost, de principiu, de acord, nici cu sterilizarea animalelor de companie. Pentru că toate lucrurile astea îmi sună like “playing God” sau ca și când influențezi, mai mult decât e cazul, karma altei ființe. Nu mai insist pe filosofiile astea, pentru că evident, de aici discuțiile pot fi inifinite, ajungem la cele cu ,,omul animal social”, cu ,,contractul social” al lui Jean-Jacques Rousseau sau la cele și mai actuale în societatea omenească, din ziua de azi, cu drepturile omului (cum ar veni, că fiecare om e liber până când libertatea lui încalcă libertățile altora sau pune în pericol așa zisul bine comun). Dar cum rămâne cu ursul, că bietul de el nu a semnat niciun contract social și nicio constituție, însă, în ultimul timp pare că pune tot mai mult în pericol, nu drepturile și libertățile omului, ci însăși viața acestuia?

Așadar, ce-i de făcut? Sinceră să fiu nu am o soluție clară sau ideală la această situație. Soluția pe care o aplicăm noi, din postura de localnici vecini cu ursul, este că pur și simplu trăim cu frica lui și ne ferim pe cât putem, pentru că noi conștientizăm pericolul. Îmi este teamă să mă mai plimb seara cu copiii prin Poiană, iar atunci când este pustiu îmi este teamă să mă mai plimb chiar și ziua. Am toată compasiunea față de cei care sunt atacați de urs în propria gospodărie sau stână. I feel you people! Nu mă declar nici pentru omorârea sau pentru controlarea înmulțirii speciei, în cazul urșilor. Dar îmi dau seama că ceva inevitabil urmează să se producă. Probabil că doar o tragedie de amploare va mai mișca autoritățile din România să facă ceva și să ia o decizie pe tema urșilor. De exemplu, în Poiană, mi se pare că există un real pericol pentru turiștii care nu știu la ce să se aștepte, în legătură cu urșii care mișună pe-aici. Sunt câteva zeci care mișună pe străzi, fie noapte, fie zi, de la ursoaice cu 2-3 pui, la masculi feroce sau la urși mai tinerei, care au 2-3-4 ani, dar care sunt înfometați, speriați și fără ,,școala vieții” sau a pădurii, ci doar cu cea a tomberonului. O plimbare, seara, prin Poiană, se poate oricând termina tragic. Citeam zilele trecute, la Prințesa Urbană, pe pagina de facebook (https://www.facebook.com/photo?fbid=406734997482006&set=a.260749152080592), cum nu se simte în siguranță, seara, la alergare, în Parcul Herăstrau. De acord cu ea! Bine punctat! La asta aș adauga și cum este să nu te simți în siguranță, în curtea ta, în casa ta sau în satul/localitatea ta. În ultimul timp și mass media abundă de știri legate de oameni atacați sau chiar uciși de urs. Ce e de făcut? Îi pasă oare cuiva? Poate ar fi o soluție să ne gândim să exportăm urși vii în alte țări, în loc de lemn. Poate că ar fi bine ca la un camion sau un vagon de lemne să trimitem și câte un urs, peste hotare. Zic și eu, că ar putea România să contribuie la repopularea altor țări, unde poate ursul este pe cale de dispariție, cu urși autohtoni. Ar fi soluția ideală! Exportul de urși, stoparea tăierii pădurilor din România și reîmpădurirea zonelor defrișate. Și poate că și pe la ONG-uri ar trebui să se verifice lucrurile mai atent, să nu mai spele, unele dintre ele, ,,banii de urși” și să vină cu soluții mai bune, decât aleșii statului care au oricum alte preocupări, ei fiind doar într-un veșnic conflict politic unii cu alții, indiferent de problemele cu care se confruntă populația. Că e puțin sau deloc amuzantă, propunerea mea, nu știu! Știu, însă, că am ajuns să trăim vremuri în care urșii umblă liberi, iar oamenii se pot bucura de libertate, doar cu certificate…

Când ești nedormită din ere pre-preistorice…nici să scri, adică să scrii…parcă nu mai ști, adică nu mai știi

Deschid coperta dispozitivului de scris și pe ecran apare mesajul : “your reMarkable is sleeping”. Well, what can I say? Good for him…or it! Event the “it” can sleep! Everyone and everything, they all sleep… except me. Da, nu e amuzant că atunci când vrei să scrii despre lipsa de somn, cu care te confrunți, dispozitivul pe care vrei să te apuci să scrii, te anunță, senin, că… doarme? Pe sistemul, până și inteligența artificială face mișto de tine. Și pen­tru că tot veni vorba despre inteligența artificială, ușor, ușor încep să am senzația că și mintea mea devine artificială sau… ,,artificiată”… dacă acest cuvant există, dacă nu, nu-i nimic, îl inventez eu acum. Cum adică să ai mintea „artificiată”? Adică, la fel ca si cum ar fi „artiviciată” sau alterată de artificii! Ca și când neuronii ar fi fost ultra, ultra obosiți, dar cu toate astea au făcut un party cu artificii și s-a lăsat cu un Big Bang sau Big Crush. Nu știu dacă înțelege cineva ce vreau să spun! Nici eu nu mai înțeleg ce vreau să spun…

Deci, ce voiam eu să spun ? A da! Sunt nedormită din paleolitic, din cretacic, din mezozoic, din era dinozau­rilor și era glaciară de după dinozauri și toate adunate la un loc. Practic de aceea nu am mai fost in stare, în ultimul timp, să scriu, pentru că am senzația (și sigur nu mă înșel) că nu pot să leg între ele, nici două cuvinte. Cam de o lună și vreo două săptămâni încoace, dorm, în medie, 2 – 3 ore pe noapte. De ce? Pentru că fetele au fost răcite în serie, în paralel și în ștafetă. Iinițial, Thea, dureri în gât, muci, tuse, apoi Eva.

Cu toate că, între timp, le-a și trecut, Thea continuă să se trezească nopțile și uneori să stea trează câteva ore bune, pentru că este foarte odihnită, mai ales în timpul săptămânii, de la grădiniță. Doarme, la grădiniță, în medie, cam 3 ore pe zi, adică fix cât apuc eu să dorm, adunat, pe noapte. Este evident că din cauza acestui dormit ziua, nu mai doarme noaptea, pentru că în zilele de weekend sau în zilele în care lipsește de la grădi, pentru că eu nu o culc peste zi, ce să vezi, nu se mai trezește peste noapte. Deși am insistat la gră­diniță să nu o mai culce, cică nu se poate…deocamdată zic ei. Cică ar căuta soluții. Aștept! Dar nu mult, că nu mai pot cu lipsa de somn! Nu mai rezist să fiu zombie, zi de zi, de zi, de zi, cu o pauză de 2 zile din 7, în weekenduri.

Când îți dai seama că fericirea are “chipul” lor și al momentului prezent!

Poză din arhiva personală

De câte ori nu am auzit ,,trăiește clipa!”, ,,bucură-te de prezent!”, ,,fii prezent, aici și acum este tot ce contează!”? Ei bine, prezentul meu, aici și acum-ul meu, chiar dacă se desfășoară în acest an 2020, când toată lumea se plânge că ce an urât și că ce vremuri trăim, acest prezent al meu, pe mine m-a făcut să realizez un lucru : îmi place! Îmi place liniștea asta, îmi place monotonia cumva molcomă, în care ne-am așezat cu toții. Pentru că deși pare că totul s-a oprit în loc, deși poate îmi doresc uneori mai multă agitație, mai multă socializare sau mai mult călătorit și explorat alte zări de soare pline (da, calătoriile îmi lipsesc cel mai mult), totuși rutina asta în care ne-am așezat cu toții m-a făcut cumva să mă regăsesc, să mă întorc, prin introspecție la mine și la lucrurile mai mult sau mai puțin mărunte, dar atât de importante, care mă fac fericită. Cumva, nu neapărat datorită acestui an atipic, ci datorită momentelor de liniște, mi-am dat seama că, în prezent, cred că traiesc cele mai fericite clipe din viața mea. Chiar dacă uneori nu am timp de nimic, nu am timp de mine sau vorba aia, nici la baie nu pot să mă duc fară să îmi dărâme sau să îmi atârne, cel puțin una din cele două maimuțe, de ușa băii, totuși îmi dau seama că e bine (nu că îmi dărâma ușa, ci că le am mereu aproape).

Nu știu, dacă se înțelege exact din ce am scris mai sus, dar tot ce vreau să spun este că îmi dau seama, în special seara, înainte să adorm, când pun capul pe pernă, cât sunt de norocoasă și de fericită ACUM! Ideea este că mi se pare că trăiesc momentele ideale din viață! Fetele sunt încă mici, dar suficient de mari, încât, încet, încet începem să ne înțelegem și putem să facem lucruri minunate alături de ele. Momentul acela, seara, când adorm amândouă, lângă mine în pat și le aud respirația, ritmic, liniștit, amândouă în siguranță, lângă mine (cum ar spune reclama: neprețuit!). Nimic pe lumea asta nu îmi aduce atâta pace, liniște și fericire ca acest moment. Când le simt pe amândouă cum dorm, senine, lângă mine, parcă mi se umflă sufletul și nu îmi mai încape în piept! De-asta zic! Acum e fericirea! Suntem sănătoși, cu toții! Suntem bine! Suntem împreună! Am trecut, sper, din toată inima, peste tot ce a fost mai greu în viața asta! Am plătit cel mai scump preț pentru momentele astea de fericire și vreau să cred că așa fericiți vom rămâne mereu! Chiar dacă o bucată din mine va fi mereu în altă parte, chiar dacă întreagă sau completă nu voi mai fi niciodată, vreau să cred că măcar așa, pe jumătate, să pot să mă bucur de ce am și a mai rămas.

Bucuria și fericirea mea sunt clipele în care adormim împreună și ne trezim împreună. Să fim bine noi, adulții, cât să putem să avem grijă de ele și să le știu pe ele sănătoase, fericite și la un braț distanță de mine, este tot ce imi doresc pe lume! Chiar dacă ele se ceartă, non-stop, pe orice, chiar dacă stau pe capul meu mereu, mereu, chiar dacă noi țipăm des unii la alții (e casa mare și ne auzim greu, d-aia 😊), chiar dacă ne certăm din nimicuri, chiar dacă orice… apoi vine seara și după ce citim câte o poveste, ele se cuibăresc, fiecare în patul ei, iar eu le păzesc până adorm amândouă, apoi îmi savurez, seară de seară, acest moment de plenitudine. Le privesc cum dorm senine, cocoloșite fiecare în tovărșia complice și caldă a paturilor lor și mulțumesc, în gând, pentru că le am. Nu știu ce am făcut ca să le merit, dar sunt nespus de fericită că le am atât de aproape de mine! Îmi este dor, deja, de ele bebelușe, cand erau și mai mici și mai aproape și mai dependente de mine. Îmi e dor de ele și de el, la sânul meu. Îmi este dor de toți trei și de vremea când viețuiau ca niște mici ,,alieni” sub pielea mea. Cât am fost gravidă, i-am simțit pe toți ca fiind în siguranță. Erau parte din mine, sub pielea mea, care le era scut. Erau atât de aproape de inima mea, așa cum le mai și spun fetelor, în special Theei când mă întreabă: ,,mami eu unde eram când era Eva bebeluș?” și îi răspund că înainte să fie oriunde, au fost cu toții în inima mea și abia apoi în burtica mea.

Mă gândesc, cu groază, cand vor crește și vor parasi ,,cuibul”. Mă gândesc cu groază la nopțile în care nu le voi mai veghea somnul, de la un braț distanță. Mă gândesc cu oroare la momente­le în care vor dori să fie independente, iar eu nu voi mai fi centrul universului lor. Sună egoist, nu? Oricât m-ar agasa acum că nu am timp pentru mine și nu pot să fac nimic de una singură (nici gândurile nu mi le aud bine în cap uneori), îmi dau seama că, totuși, astea sunt cele mai fericite momente din viața mea alături de ele. De aceea eu nu spun niciodată că abia aștept să crească sau că ,,abia aștept să aia, aia sau aialaltă”. Niciodată nu m-am grăbit să treacă în vreun fel bebelușeala sau copilăria lor și mămiceala mea. De aceea le și spun, adesea, celor care se sperie, la început, când au copiii nou născuți și nu știu cum să facă față primului impact. Le spun, mereu: cu cât sunt mai mici copiii, cu atât este mai ușor, chiar dacă pare greu. În realitate, când sunt mici este cel mai ușor! Pentru că sunt mereu lângă noi. Pare că ne invadează viața și că ne-o dau peste cap, dar abia când își iau ,,zborul” și părăsesc ,,cuibul”, abia atunci înțelegem cât de lipsită de sens, este viața noastră, în realitate, fară ei. Pentru că atunci când le dăm viața, asta facem cu adevărat. Le dăm viața noastră, căci pe a lor nu le-o dăm noi, viața lor este un dar care doar trece prin noi către ei, dar, în realitate, nu ne-a aparținut și nu ne aparține niciodată nouă. Singura viața pe care putem să le-o dăm, este a noastră.