Capitolul III – Paris și împrejurimi – ce am mai vizitat în Paris și mai ales pe lângă Serris și recomand, acvariu, parcuri imersive etc.

Turnul Eiffel văzut de pe vaporașul cu care am făcut croazieră de o oră pe Sena.

Mi-am dat seama recent că noi ne pregătim de concediul la mare și eu n-am terminat de scris despre escapada din vacanța de primăvară la Disneyland. Practic a venit vara, alaltăieri a fost Ziua Copilului, iar eu n-am terminat de scris despre vacanța de primăvară. În stilul ăsta, mă gândesc că poate termin…până de Crăciun sau măcar de Anul Nou…

Așadar, ar cam fi cazul să povestesc un pic despre ce am mai văzut/făcut noi și recomand, în escapada de primăvară la Disneyland și împrejurimi.

  • Parisul: Am să încep această categorie sau această descriere prin a preciza că nu mă voi întinde deloc mult cu ,,povestitul Parisului” pentru că, din punctul meu de vedere ,,povestitul Parisului este un fel de misiune imposibilă”. La fel cum este imposibil să explorezi tot Parisul în câteva zile, la fel este imposbil de descris sau de povestit în cuvinte. Pentru mine, Parisul este ceva de nedescris și de nepovestit în general, deși este locul din lumea asta pe care l-am vizitat cel mai des. Deși am fost în Paris de foarte multe ori și cred că am adunat în viața asta minim 2 luni de ședere în acest superb oraș, tot pot spune că aș mai avea atâtea de văzut. Cumva am senzația că o viață întreagă și tot nu ar fi de-ajuns pentru a te bucura de tot ce are Parisul de oferit… Deși cunosc harta metro-ului și a transportului în comun, pe derost în Paris, tot  degeaba, tot mi-as petrece cu drag și dor tot restul zilelor mele în acest oraș sau în oricare alt oraș din Franța. În caz că mai avea cineva vreun dubiu, daaaaa, sunt leșinată după Franța. Este locul meu preferat din acest univers! Poate că nu-s eu de vina, ce să zic? Am făcut franceză din clasa a doua, și am continuat cu franceză intensivo-bilingv până la terminarea facultății. Istoria Franței cred că o cunosc mai cu de-amănuntul decât pe cea a României (shame on me! halal patriotism), de la merovingieni până la Macron. De-asta zic, nu o să intru in detalii despre Paris, pentru că ar însemna să scriu un roman și deși îmi doresc să realizez acest lucru în viața asta, nu cred, totuși, că acum este momentul. Așadar, pot spune doar ca din Serris, de lângă Disneyland poți ajunge în jumătate de oră în centrul Parisului cu RER linie roșie A, luat de la stația Val d’Europe sau chiar de la stația din Disneyland – Marne La Vallee Chessy. Noi am rezervat o zi pentru această plimbare, deși repet, o zi e fix degeaba, nu-ți ajunge decât să te întărâți pentru Paris. Noi am coborat din RER la stația Chatelet Les Halles, de unde am luat metroul, linie albastră până la stația Saint-Michel Notre-Dame, stație care este pe insulă, practic sub Sena și care iese fix lângă celebra catedrală Notre Dame. Legat de stația Chatelet Les Halles vreau doar să mai precizez că aceasta este nodul central al rețelei de transport din Paris, practic de aici ai acces oriunde în Paris pentru că toate majoritatea mijloacelor de transport au stație aici, fie ele RER, metrou sau autobuz. Și nu mai zic nimic despre Paris că nu m-aș mai opri dacă aș începe. Sunt bună de ghid pentru acest oraș, dacă are cineva nevoie, promit că vin cu drag 😊

Detalii despre mijloace de transport în Paris se găsesc aici: https://www.ratp.fr/en/plans  Deși eram cu mașina am preferat să mergem cu transportul în comun din mai multe motive: în primul rând pentru că nu aveam timbre verde pentru acces cu mașina în Paris (acest timbre se obține în ceva zile lucrătoare, nu se poate obține pe loc), în al doilea rând pentru că transportul în comun este mult mai rapid și mai ieftin decât plătitul parcărilor.

  • Parrot World: Pentru că, așa cum am mai spus, am mers cu mașina, ne-am putut plimba prin împrejurimile zonei de cazare și am explorat nițel zona, astfel încât, din pură întâmplare am reușit să mai vizităm niște parcuri foarte interesante. Eu, în general, nu sunt o mare amatoare de grădini zoologice, ba chiar mă cam feresc să îmi duc copiii în astfel de locuri, pentru că, în general mi se pare că oricât de mari sau de bine amenajate ar fi respectivele, animalele alea până la urma tot în captivitate se află. Însă, în aceste parcuri imersive de lângă Paris nu am mai avut acest sentiment. Prima oară am mers la Parrot World, pentru că văzusem ceva reclamă pentru acest parc în mall-ul Val d’Europe, lângă care am fost cazați. Parcul acesta este situat într-o zona rurală a Franței, în Crécy-la-Chapelle, zona Seine-et-Marne, practic cam la 15 minute de mers cu mașina de Disneyland Paris. Bine, la ei când spui zonă rurală e cu totul altceva decât la noi. Este atât de frumos să te plimbi cu mașină prin sătucele franceze, cum nu mi-aș fi imaginat vreodată. Totul pare desprins dintr-o poveste sau dintr-un glob de-ăla de cristal pe care îl agiți și ninge în el cu praf magic. Exact magic este cuvântul care descrie cel mai bine ceea ce poți cuprinde cu privirea în zonele rurale din Franța. Revenind, însă, la Parrot World, acesta este un parc imersiv, în adevăratul sens al cuvântului Adică animalele de aici nu sunt chiar captive, parcul este imeeeens și când intri în el, pe lânga tine zboară liberi papagali, dar și multe alte specii de păsări, se joacă și fac super gălăgie vidre, poți să te plimbi pe lângă pinguini de Patagonia, pe lângă alpace, porcușori de guineea, printre aligatori și crocodile, dar și printre jaguari (aceștia nefiind chiar liberi). Mai mult decât atât, dacă ești dornic poți chiar să te cazezi în inima acestui parc în niște căbănuțe și să te bucuri 24 de ore din 24 de întreaga experiență pe care o poate oferi acest parc. Detalii despre acest parc se găsesc aici: https://www.parrotworld.fr/fr , https://www.parrotworld.fr/fr/preparer-ma-venue/billetterie și despre access cu mașină personală sau tren aici: https://www.parrotworld.fr/fr/preparer-ma-venue/venir-parrot-world
Niște papagali privind niște papagali care îi priveau (who’s who…I really can’t say 🙂 )
  • Parcurile zoologice Lumigny (https://www.parcs-zoologiques-lumigny.fr/ ) : Tot în apropierea Parisului, cam la 30-40 de minute de mers cu mașina, tot așa prin niște sătuce se mai găsesc două parcuri – Parcs Zoologiques Lumigny – tot imersive și tot mult mai frumoase și cu animale ce par mult mai puțin captive decât oriunde. Noi nu am apucat să mergem decât în parcul dedicat felinelor – https://www.parcs-zoologiques-lumigny.fr/univers/parc-des-felins/ , dar mai există și un parc dedicat maimuțelor și păsărilor – https://www.parcs-zoologiques-lumigny.fr/univers/terre-de-singes/ . Despre cel pe care l-am vizitat noi, parcul felinelor, pot spune că este uriaș și cred că este necesară o zi întreagă dacă vrei să îl parcurgi pe tot, la picior. Noi, neavând atâta timp la dispoziție, am ales varianta mai rapida, respectiv trenulețul. După ce plătești intrarea poți lua un trenuleț care te plimbă prin tot parcul, această ,,călătorie fiind inclusă în prețul biletului de access. Trenulețele pleacă din 15 in 15 minute de la intrarea în parc. Mi s-a părut foarte ok că toate felinele (tigrii, lei, jaguari, leoparzi etc) sălășluiesc cumva ca la ele acasă. Adică nu sunt închise în țarcuri ci au niște spații absolut nemărginite iar în boxele din trenuleț te și anunță că ele trăiesc exact ca în mediul lor natural. Plimbarea cu trenulețul respective, prin zonele felinelor, a fost pentru mine cea mai apropiată experiență de un safari pe care am avut-o până acum. O altă experiență de neratat în acest parc este insula lemurilor. La fel ca și felinele, în acest parc și lemurii trăiesc neîngradiți pe un spațiu imens care este împrejmuit doar de apă, practic, așa cum spune și numele, aceștia trăiesc pe o insulă. După ce treci podul, mergi efectiv printre ei, iar experiența este demențială, pentru că protagoniștii sunt genial de comici. Mie mi se pare că seamănă mai mult cu niște pisici cu coadă lungă decât cu niște maimuțe. Sunt foarte amuzanți cum se plimbă în voie, cu puii atârnați de ei și cum se strâng în grupuri. Foarte interesant și de lăudat la aceste parcuri este faptul că, la intervale regulate de timp vin îngrijitorii și povestesc la microfon tot ce este de povestit despre animalele respective. Printre altele ei povestesc si despre faptul că fauna pe terra este în pericol, dau sfaturi și învață copiii ce să facă pentru a proteja animalele, vorbesc despre braconaj și despre poluare. O experiență foarte interesantă și educativă. Mă repet, deși am vizitat foarte multe grădini zoologice la viața mea, printre care, de menționat Londra, Roma, Budapesta etc. totuși aceste parcuri imersive mi s-au părut muuuuult peste experiența pe care o oferă o grădină zoologică clasică. A! Și cea mai fun chestie pe care o poți face aici, pentru doar 2 euro este să cumpări pop-corn pentru capre și să le hrănești. Noi ne-am distrat copios hrănind caprele, ne-au furat și mâncat până și punga de hârtie, nu doar pop-corn-ul din ea.
Cu caprele, printre capre la un pop-corn
  • Sea Life – acvariul din mall-ul Val d’Europe de lângă Disneyland Paris – https://www.visitsealife.com/ și https://www.visitsealife.com/paris/en/tickets-passes/  Este simpatic și acest acvariu și destul de bine dotat cu multe specii de pești, broaște țestoase, meduze și chiar și pinguini, în ciuda dimensiunilor sale destul de reduse. Însă prețul biletelor de acces este cam mare, tocmai ținând cont de dimensiunile sale reduse sau prin comparație cu alte acvarii pe care le-am mai văzut, cum ar fi cel din Barcelona sau cel din Qijon. Dar, trebuie să recunoaștem că atât Barcelona cât și Qijon-ul sunt orașe situate pe malul Mediteranei, respetiv pe malul Atlanticui, pe când acest acavariu este situate într-un orășel în mijlocul continentului. Așadar, ținând cont de acest aspect este chiar impresionant prin cee ace oferă.
  • Château-Thierry  –  Este tot un orășelo – sătuc în apropierea Parisului pe lângă care nu am trecut, dar pe care sper să mai am șansa să îl explorez în viitor. Mai ales că, după ce ne-am întors am și am citit despre el și despre bătălia care a avut loc în Primul Răzbi Mondial aici, între armata germană și forțele aliate (respectiv aramta americană),  în cartea ,,Căderea uriașilor” – https://www.elefant.ro/caderea-uriasilor-primul-volum-din-trilogia-secolului_d69aae5f-66a5-4f65-83da-33c6eb047ea3#__sMDAxNzk4NjU scrisă de  autorul britanic Ken Follett, carte pe care eu o citesc, pe Kindle, în limba franceză. Ținând cont de acestea mi-am propus, ca, în viitorul apropiat dacă mai ajungem în Franța, cu mașina, să ne mai plimbăm așa prin sătuce. Este o experiență de neratat! Desigur, pentru când mai cresc fetele și vor aprecia și ele, la fel de mult ca noi. Tot pentru atunci am în plan și câteva zile pentru castelele de pe Valea Loarei. Doamne ajută să fim sănătoși și să fim bine cu toții până atunci, să fie pace în lume și să apucăm să ne bucurăm de aceste experiențe, ceea ce doresc tuturor celor care apreciază așa ceva.